Д-р Васислав Петров: Ваксината е най-важна за ограничаване на туберкулозата
Д-р Васислав Петров: Ваксината е най-важна за ограничаване на туберкулозата / МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен – д-р Васислав Петров изрази сериозно притеснение от случаите на отказ от страна на родители да ваксинират децата си.

На пресконференция в РЗИ по повод 24 март – Световният ден за борба с туберкулозата, той заяви, че трябва да се обърне сериозно внимание на ваксинациите. Д-р Петров смята, че е възможно отказът от имунизации да се превърне в нарастващ проблем.

„Обществото трябва да знае, че ваксинацията е най-важният метод, с който можем да избегнем заболеваемостта на децата не само от туберкулоза, но и за други инфекциозни заболявания. Искрено се надявам, че тази опасна тенденция за отказ от ваксинация при децата няма да ескалира. Трябва да се прекрати с идеята, че организмът на човек трябва сам да се справя с всички болести”, каза д-р Петров.

Той увери, че сливенската болница ще продължи да работи в посока ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза.  Тази година отново ще бъде сключен договор с Фонда за лечение на туберкулоза и ще има средства за допълнителни дейности, както и досега.

Програмата на фонда е част от Глобалната програма за борба с особено опасните инфекции и СПИН и финансира лечението и всички необходими дейности по ограничаване на тази заболявания. В България фондът подпомага Министерството на здравеопазването и от там за болните се заплаща лечението и се доставят необходимите медикаменти. Около 600 лева на месец са нужни за болничното лечение на пациент с туберкулоза.

При активна фаза ние престоят в болница е между два или три месеца, след което лечението продължава в домашни условия от шест месеца до една година.