Търговище иска 15 милиона лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите
Търговище иска 15 милиона лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите / www.targovishte.bg
Търговище иска 15 милиона лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите"
69720
Търговище иска 15 милиона лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите"
  • Търговище иска 15 милиона лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите"

На 15 милиона лева възлизат средствата за обекти, които общините и областната администрация в Търговище внасят за финансиране от Инвестиционната програма на правителството «Растеж и устойчиво развитие на регионите».
Апликационните форми за всеки обект бяха попълнени от общинските администрации и предадени в Областната управа в Търговище, която има координираща функция за подпомагане в процеса на изготвяне на проектите и тяхното представяне в Министерството на финансите, както и контрол при изпълнението им. Според зам.-областния управител Румен Такоров, искат се средства за обекти, за които не може да се търси финансиране по европейски програми и проекти.
Община Търговище кандидатства за 1,1 млн. лв. за благоустрояване на квартала между улиците "Кюстенджа" и "Паисий". За саниране и ремонт на сградата на детска градина «Веселушко» се искат над половин млн. лв. Други 500 000 лв. са планирани за детски и спортни площадки в района на парк "Юкя". Търси се и финансиране от 100 000 лв. за консервация на базилка в крепостта «Мисионис».
Община Попово внесе в Областната управа в Търговище апликационни форми за държавно финансиране за близо 1,9 млн. лв. за обновяване на квартал и улични настилки.
От община Омуртаг подават 11 обекта за над 1,7 млн. лв. Сред тях са: обществени зелени площи, изграждане на детски площадки, реконструкция и разширяване на административния център. Търсят се пари за тръбен водосток по четвъртокласната мрежа между селата Врани кон и Обител, както и за ремонти на улици в села и града.
Антоново иска пари за общинския път Изворово-Кьосевци-Стойново. Предвидените работи са за 1,5 млн. лв.
Общината в Опака има идея да ремонтира улици за 1,7 млн. лв.
Областната администрация също се включва с искане за средства за пътните отсечки Велики Преслав-Търговище и Въбел-Здравец-Подгорица. Нужната сума е 5,4 млн. лв.
Проектите на Общините ще бъдат оценявани и приоритизирани за подбор в Междуведомствен съвет, съставен от министри и председателя на Националното сдружение на общините в България.
За прозрачното разходване на средствата, предоставени за финансиране на одобрените проекти, е изработена система за наблюдение. Ще се контролира тяхното изпълнение, като се изготвят периодични доклади, както и годишен отчет за напредъка. Областните управители ще следят за изпълнението на одобрените от Министерския съвет проекти и ще докладват тримесечно.
Прекратяването на финансирането на даден проект също е заложено, като средствата ще бъдат пренасочвани към следващ в списъка проект или към нов.
Дейността по проектите е регламентирана с Постановление 4 от 16.01.2014г. за условията, реда и критериите за избор на проекти и програми и прозрачното изразходване на средствата по чл. 1, ал. 5, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. (Публична инвестиционна програма «Растеж и устойчиво развитие на регионите»)
Инвестиционната програма обезпечава допълнителен ресурс от 500 млн. лв.
за регионите, като се финансират проекти извън допустимите по Оперативните програми.
Правителството изпълнява заложените от Народното събрание изисквания за прозрачно разходване на средствата по тази програма, както и за избора на проекти и програми, реализирането на които да е насочено към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи.