Съдът отхвърли жалбата за мажоритарния вот в Шумен
Съдът отхвърли жалбата за мажоритарния вот в Шумен / netinfo

Конституционният съд отхвърли жалбата, внесена от седемдесет и седем народни представители от 41-о Народно събрание, относно оспорване законността на мажоритарния вот в 30-ти едномандатен избирателен район - Шумен. Решението е публикувано в сайта на съда. Депутатите от ГЕРБ оспориха избора на мажоритарния кандидат от ДПС Георги Колев за народен представител.

Съдът отклонява искането за „ръчно преброяване" на подадените бюлетини за мажоритарни кандидати във всички избирателни секции на общините: Каолиново, Никола Козлево, Хитрино, Венец и Върбица. Повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването. От всички проверени протоколи в изброените общини, в нито един от тях не е поставен под съмнение изборният резултат и нито един член на секционна избирателна комисия не е подписал секционен протокол с възражение или особено мнение, смятат магистратите.

Съдът отклонява и искането за проверка на избирателните списъци за включването в тях на лица с двойно гражданство, които не са били в Република България. Влизането на територията на страната от лица, които са български граждани и имат редовни лични карти не е пречка тези лица, ако са избиратели от съответната секция, да гласуват в нея в изборния ден. Личното им явяване се контролира от секционните избирателни комисии, застъпниците на кандидатите и наблюдателите на изборите, се казва още в решението.

В справката, предоставена от ГДГРАО изрично се посочва, че при проверката за двойно гласуване в 30-ти ЕИР - Шумен повече от веднъж са гласували 9 избиратели. В същото време в 30-ти ЕИР - Шумен, в изборите са участвали лица без избирателно право - 1  поставен под запрещение и 4-ма,  които не са граждани на Република България. В посочения избирателен район няма случаи на гласували лица, ненавършили 18 години, както и лица изтърпяващи наказание лишаване от свобода, а също така  трима души са гласували в този избирателен район без удостоверение за гласуване на друго място, се казва в решението на съда.

Според магистратите от Конституционния съд не се налага проверка дали отразените в избирателните списъци постоянни адреси се намират в съответния едномандатен район. „Дори и ако само хипотетично се приеме, че такова нарушение е допуснато за всички дописани лица (общо 614 души) и към тях се прибави броя на гласувалите поставени под запрещение (един), гласувалите без българско гражданство (четирима), гласувалите повече от един път (девет) и гласувалите, без удостоверение за гласуване на друго място (трима), то разликата от 666 гласа между обявения за избран кандидат и кандидата, класиран на второ място, няма да бъде стопена", пише в решението на съда.