Продължават разкопките на могилата до с. Иваново
Продължават разкопките на могилата до с. Иваново / снимки: Дарик-Шумен
Продължават разкопките на могилата до с. Иваново
31458
Продължават разкопките на могилата до с. Иваново
  • Продължават разкопките на могилата до с. Иваново

Трета година продължават разкопките на селищната могила до върбишкото село Иваново. През настоящия сезон археологическите работи са напреднали благодарение на геофизично изследване на могилата, което е показало очертанията на древното селище. Това е модерната археология, веднъж направена геофизика на даден обект показва къде е имало жилища, крепостна стена и др., подчерта Светлана Венелинова, от Регионалния исторически музей в Шумен и ръководител на разкопките.

Изследването представлява пълно заснемане на целия обект и периферията му със специален уред, който хваща магнитни вълни на железни частици. По този начин археолозите научават къде разкопките ще са най-ефективни. Реално това проучване ни спести 20 години работа, допълни Венелинова. Геофизичното проучване  на могилата край с. Иваново е  струвало 1 000 лв. от общо около 3 300 лв. бюджет за разкопки през това лято.

Продължават разкопките на могилата до с. Иваново
netinfo

Населеното място е било обитавано в периода между 5800 и 5500 г. пр. н.е., било е разположено близо до средното течение на река "Камчия". Селището се е състояло от около 10 жилищни постройки, вероятно двуетажни. То е било преустройвано седем пъти, всеки път селището е гoряло, живота тук е протичал много драматично и динамично, обясни Венелинова. Къщите в градчето са били ориентирани север-юг, като са оформяли малки квартали. Между тях е имало улици с прави ъгли. В най-късния период на обитаване, вероятно тук са живеели около 100 души, каза още Венелинова. Селището е било оградено от глинено-дървена крепостна стена, висока поне 4,5 м. и с дебелина 90 см., след нея е имало ров широк около 8 метра.

Откритата керамика и предмети от бита се отличават с добро качество, украса и богатство на цветове. След реставрация някои от предметите ще добият напълно автентичен вид. Тук хората вероятно са били аристократи, допълни Венелинова. Основен поминък на населението е бил ловът и земеделието. По думите й, селището е съществувало в епоха, когато са се употребявали и ползвали предмети от кремък, камък, глина и кост. Ако открием някакви метални предмети, това ще е сензация, каза още Венелинова. В близост до селищната могила са се намирали нивите, в които са отглеждани пшенични култури, нахут и растение подобно на граха.

Продължават разкопките на могилата до с. Иваново
netinfo

Според Светлана Венелинова този обект е изключително интересен и може да бъде разработван в продължение на няколко години. Благодарение на геофизичното изследване археолозите са разбрали къде се намира древния некропол, но за разкопки там ще са необходими допълнителни средства. Най-вероятно през тази година там няма да се работи, обясни още Венелинова.

Продължават разкопките на могилата до с. Иваново
netinfo

Продължават разкопките на могилата до с. Иваново
netinfo

 Чуйте още по темата в прикачения звуков файл!