По проект дигитализираха кино архива на Вера Антонова
По проект дигитализираха кино архива на Вера Антонова / снимка: Дарик-Шумен

Кино архивът на видният археолог Вера Антонова, известна с проучванията си на Шумен и Шуменската крепост е дигитализиран. Това е станало по проект, финансиран от Общински фонд „Култура" и реализиран от Регионалния исторически музей в Шумен, в съдействие със „Студио трима".

Специалистът в отдел „Средновековна археология" към музея Тихомир Тихов съобщи, по време на пресконференция по-рано днес, че дигиталиизрани са били общо 11 ленти от личния архив на Вера Антонова, от които 10 с формат на 35 мм лента и една от 16 мм. „Целта бе да запазим научната информацията на електронен носител, подобен проект в Шумен до сега не е реализиран", поясни Тихов. По думите му, за създаването на въпросните филми принос имат учени и творци като Тончо Жечев, Тотю Тотев, Румен Герчев, Георги Джумалиев, Верна Мутафчиева и Вера Антонова. Някои от спасените филми са „Шуменската крепост", „Страници от безсмъртието", „Плиска 200 години престолен град" и др., като лентите са заснети в периода от 1966 до 1981 г.

Управителят на „Студио трима" Даниел Малев обясни, че е било изключително голямо предизвикателство дигитализирането на старите филми, тъй като в Североизточна България не е могло да се открият нужните кино машини. „За наша голяма изненада пускайки филмите, те излязоха с перфектен звук и картина и успяхме да ги предоставим на музея във формат HD и такъв за телевизорно излъчване", поясни Малев. Той допълни, че на филмите има уникални кадри от Шумен и региона, които няма къде другаде да бъдат видени.

Първата публична прожекция на вече дигиталиизраните филми ще се състои този петък, 22 ноември от 17:30 ч. в лекционната зала на музея в Шумен.