По-голяма част от заетите в областта работят в частния сектор
По-голяма част от заетите в областта работят в частния сектор / netinfo

Около 34 % от наетите в Шуменско са ангажирани в обществения сектор, а останалите 66% в частния сектор. Общо в региона наетите са 41 524 души, сочат данните на Териториалното статистическо бюро. Това е със 130 по-малко спрямо края на 2010-та. Около хиляда е броят на жените в отпуск по майчинство.

Информацията за движението на персонала в шуменско сочи, че от 12-те месеца на миналата година в пет от тях броят на освободените от работа (пенсионирани, съкратени, напуснали по собствено желание и др.)  надвишава този на назначените, което не е добър индикатор за бизнесклимата в региона. Но през 2009-та в тази категория попадат 10 месеца, т.е. стагнацията от преди две години постепенно се преодолява. Ежегодно през последните два месеца (ноември и декември) напусналите работа  са значително повече от новите попълнения. Така е и през миналата година, декемврийските назначения са едва 872 на брой, а освобождаванията 1596. При приемането на нови работници и служители, максимумът като брой е достигнат през месец август, когато в шуменско новите назначения са над 2000, а  при освобождаването на кадри - през април, когато са освободени 1822 лица.

Статистическо изследване на бедността сочи, че при работещите на непълно работно време рискът от изпадане в бедност е почти 5 пъти по-висок от ангажираните на пълен работен ден. Към края на миналата година работният ден е непълен за 3 572 шуменци, като всеки трети от тях  е назначен в обществения сектор. През летните месеци броят им намалява, а в зимния сезон отново набъбва.

По данни на шуменската статистика в нашата област общественият сектор е в значителна степен феминизиран. В него на 100 жени се „падат" по 56 мъже. За разлика от него в частния бизнес превесът на силния пол е категоричен: на сто жени съответстват 142 мъже.

Близо 72 % от наетите изкарват хляба си в шуменската община. По над 2000 души работят по трудов или служебен  договор в Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан. В останалите общини наетите са между 500 и хиляда души.