/ Община Шумен
Спектакълът "Жените по време на Романтизма" ще бъде представен на открита сцена на паметника "Създатели на българската държава" на 12 септември, от 20.00 часа, съобщават от пресцентъра на общинската администрация в Шумен.

В представлението, което е с вход свободен, участват актрисата Йоана Буковска - Давидова, пианистката Надежда Цанова, прима балерината Веса Тонова и балетистът Росен Канев. Общината осигурява и безплатен автобусен транспорт за желаещите да посетят спектакъла.

"Чрез изкуствата си се опитахме да покажем една своеобразна симбиоза между музиката на четирима от най-значимите композитори на Романтизма - Шопен, Лист, Чайковски, Шуберт и поезията на Емили Дикинсън, Анна Ахматова и Мара Белчева; да пресъздадем духа на епохата и мястото на жената в духовния свят", обяснява Надежда Цанова, цитирана от общинския пресцентър.

Eкипът предвижда да заснеме представлението и в района на Мадарския конник. Намерението на създателите му е то да бъде качено на различни интернет платформи, чрез които да достигне по-бързо и лесно до публиката в ситуацията на пандемия и заедно с това да популяризират глобалния символ на България - Мадарският конник. Още при първото си онлайн излъчване, след представление в София, видеото е достигнало до над 7 000 зрители, отбелязва Цанова, която е родственичка на именитите музикални творци от Шумен Веселин и Андрей Стоянови.