Организират безплатни ехографски прегледи за ехинококоза в Шуменско
Организират безплатни ехографски прегледи за ехинококоза в Шуменско / netinfo

Безплатни ехографски прегледи за навременно установяване на кисти и други заболявания на вътрешните органи ще се извършват в област Шумен до 30 май. Те се финансират от Европейската комисия във връзка с извършване на ултразвуков скрининг в ендемичните за ехинококоза (кучешка тения) райони на Европа. Това стана ясно на брифинг в Община Шумен по-рано днес.

Изследванията ще бъдат извършени от екип специалисти от Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. И. Киров" ЕАД - София и водещи специалисти от УМБАЛ „Царица Йоана" - София. Темата на проекта е „Проучване на ехинококозата в Централна и Източна Европа". В него участват девет изследователски организации и болници от пет европейски страни - България, Испания, Италия, Румъния и Турция.

По думите на директора на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова прегледите ще се извършват по график. За тази цел ще се изготвят списъци на желаещите на телефон 0893/347 675 д-р Чергова от 09:00 до 16:00 часа. Ехографските прегледи ще се извършват след предварително записване до 30 май от 09:00 до 17:00 часа в МБАЛ-Шумен на ул. „Васил Априлов" 63 в сградата на старата белодробна болница, западния вход, етаж 3. От 09:00 до 17:00 часа до 30 май прегледи ще се правят и в Имунизационния кабинет на ул. „Цар Калоян" №1 в Шумен. На 28 май от 09:00 до 17:00 изследвания ще се правят на ул. „Милин камък" № 2 в сградата на СКЦ в Нови пазар. На следващия ден между 09:00 и 17:00 часа ехографски прегледи ще бъдат организирани и в Здравната служба в Каолиново.

Само през вчерашния ден за заболяването в Шумен са се прегледали близо 200 души, като случаи на ехинококоза не са открити. „Призоваваме лицата, оперирани от ехинококоза, и техните семейства, както и всички останали да дойдат да се прегледат", каза още д-р Калоянова.

Адриано Казули от Италианския институт за здравеопазване, от своя страна, допълни, че тази година е създаден и европейски регистър за ехинококоза, като в него вече са въведени повече от 600 пациенти.

Средната заболеваемост от ехинококоза в Шуменско през миналата година е била 9,52 промила, при 4,17 средно за страната, което поставя областта на трето място у нас. При 840 случая на заболяването в ЕС през 2007 г. 461 случая са били в България , което се равнява на 55 % от всички случаи в Европа.

От ехинококоза боледуват както хората, така и всички домашни тревопасни животни, в чиито органи се развиват кисти. Те могат да се локализират навсякъде в човешкия организъм. Кистите нарастват бавно (с около 1 см годишно), затова болестта се открива едва след 2-3 до 20-30 години.Заразяването става от засегнати плодове, зеленчуци, вода и козина на домашния любимец. Признаците на болестта зависят от мястото, където се развива ехинококовата киста. Ако се развива в черния дроб, е възможно да има тежест в корема, липса на апетит, гадене, жълтеница. Ако е в белия дроб, има кашлица, задух и дори отхрачване на кръв. Не са редки и алергичните симптоми - сърбеж по кожата, обриви, подуване и уртикария.

Годишно оперираните у нас с ехинококоза са от 350 до 700 души. Оперират се и деца, като най-ниската възраст на оперирано дете е на година и половина. У нас най-голям е броят на заразените с ехинококоза в областите Сливен, Шумен, Кърджали, Ямбол, Бургас, Добрич, Силистра, Стара Загора, Разград и Смолян.