Над 20 свободни места за учители в Шуменско преди старта на новата учебна година
Над 20 свободни места за учители в Шуменско преди старта на новата учебна година / www.jspstil.com

Регионалният инспекторат по образованието обяви над двадесет свободни места за учители в областта малко преди старта на новата учебна 2015/2016 година.

Само в Шумен вакантните позиции са над десет. В Гимназията с преподаване на чужди езици „Никола Й. Вапцаров" се търсят четирима учители - по немски език, физическо възпитание и спорт, изобразително изкуство и математика. Документи се приемат в канцеларията на училището до 28 август.

В СОУ „Трайко Симеонов" пък обявените свободни позиции са шест. Сред тях са две за младши учител по български език и литература, две за възпитатели на половин щат за начален етап на основното образование I-IV клас и младши възпитатели на половин щат за V и VI клас. Подборът на кандидатите се извършва по документи, като крайният срок за подаването им е 31 август.

В Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Шумен пък се търси педагогически съветник. Там срокът за кандидатстване също е 28 август.

Обявени са още свободни места за учител по немски език в начален и прогимназиален етап в ОУ "Панайот Волов" в село Живково, учител по английски език в гимназиален етап в СОУ "Св. Паисий Хилендарски" във Върбица, възпитател в начален етап I-IV клас в ОУ „Васил Левски" в Градище и учител по български език и литература в ОУ „Васил Левски" в село Иваново.

В СОУ „Васил Левски" в Нови пазар пък се търсят учители по английски език и изобразително изкуство. Свободна позиция за преподавател по английски език има и в Професионалната гимназия по селско стопанство в града. В ОУ "Св. Климент Охридски" в село Пет могили е обявен конкурс за прогимназиален възпитател, в село Крива река - за начален учител, в Драгоево - за лектор по английски език, а в село Климент - по география и музика.

За част от обявените свободни позиции крайният срок за кандидатстване приключва още в края на тази седмица. За други приемането на необходимите документи ще продължи и през първите дни на месец септември.

„Търсенето на преподаватели в началото на учебната година е обичайно. За особен глад за учители в Шуменско, какъвто в момента има в други области на страната, не може да се говори", каза директорът на РИО-Шумен Светлана Милева. Тя обясни, че това се дължи най-вече на ежегодно генерираните от Шуменския университет педагогически кадри.