Национална научна конференция „Градът в българските земи ще се проведе в Шумен
Национална научна конференция „Градът в българските земи ще се проведе в Шумен / Дарик-Шумен

Национална научна конференция „Градът в българските земи" /по археологически данни/ ще се проведе в Шумен на 31 октомври и 1 ноември. Тя е посветена на живота и делото на един от най-видните медиевисти - ст.н.с. Вера Антонова. Участие ще вземат близо 70 специалисти археолози, историци, нумизмати от цялата страна, които ще представят свои доклади. „Сред участниците има и 10 професори, което безспорно повдига много високо нивото на тази конференция", заяви д-р Женя Жекова от Регионалния исторически музей. Научният форум е най-значимата научна проява на шуменския исторически музей през тази година. Тя се провежда под патронажа на кмета на Шумен Красимир Костов.

Научен ръководител на конференцията ще е проф. д и н Иван Йорданов. „Тематичните направления, изцяло покриват понятието град, в пълния аспект на това археологическо понятие от праисторията до XVII в. Те са : От топос към урбанизация, Пари, комуникация, Стоки, Градът и прилежащото му пространство, Култура, Религия, Слово", обясни още д-р Жекова. Специален гост на научната проява ще бъде синът на Вера Антонова-Антон Антонов.

Научният форум ще бъде открит на 31 октомври от 9:00 часа. На 1 ноември от 17:30 часа ще бъде представена изложба, в която ще бъдат показани щрихи от творческия портрет и лични данни за Вера Антонова-материали от разкопките, които е ръководила, лични писма, планове, скици.

Името на Вера Антонова се свързва с проучвания на знакови обекти като Плиска, Преслав, Мадара и Аулата на Хан Омуртаг. Автор е на около 120 научни труда и на над 250 научнопопулярни публикации. Най-много усилия тя посвещава на древния предшественик на град Шумен-Шуменската крепост. Над трийсетгодишната й проучвателска дейност на този обект завършва с монографичния труд „Шумен и Шуменската крепост".