Медици от Шумен притеснени за финансовото състояние на лечебните заведения в региона
Медици от Шумен притеснени за финансовото състояние на лечебните заведения в региона / снимка: Дарик-Шумен

За сериозен проблем с нормалното функциониране не лечебните заведение в Шуменско алармираха от Районната лекарска колегия по време на пресконференция по-рано днес. „Ситуацията е пред колапс, готови сме на експертни мнения и да участваме в разговори, относно бъдещето на здравеопазването в България", заяви д-р Валентина Манолова - председател на РЛК-Шумен. Медиците се обединиха около мнението, че сега действащата методика на финансиране на лечебните заведения е неработеща и води до натрупването на дефицити в болниците в област Шумен.

До тази ситуация се стигна след като с Постановление 57 на Министерски съвет от тази годинаналожи лимити за изплащането на пари на болниците. Здравната каса пък заложи фиксирани бюджети, които трябва да са между 90% и 95% от миналогодишните.

„Ние не сме против реформата, съгласни сме на преговори с наши експерти за остойностяване на клиничните пътеки и завеждането на определени процедури от болнична в доболнична помощ, но това да е за следващия рамков договор", поясни д-р Манолово. Тя заяви, че всички медици са съгласни да работят за един нов модел на системата на здравеопазване в България.

Директорът на болницата в Нови пазар д-р Атанас Атанасов заяви, че в следствие на методиката лечебното заведение всеки месец, след първото тримесечие на годината, трупа финансови загуби. Той заяви, че лечебното заведение трудно изплаща трудовите възнаграждения на медицинския и немедицински персонал, като за последните два месеца ще бъдат дадени по 60% от заплатите. „Затруднено е и изплащането на сметките за електроенергия, изключително трудно е навременното изплащане на сметките за медикаменти и медицински консумативи", каза още д-р Атанасов. По думите му, така създадената ситуация води и до нарушаване на правата на пациентите, тъй като се налага някои от тях да попадат в листите на чакащите и хоспитализацията им се отлага във времето. „Моята прогноза е, че ако до края на годината няма промяна в методиката или друг вид регулиране на разходите болницата в Нови пазар няма да издържи до края на годината и ще се наложи или да съкращава структури или изцяло да прекрати дейността си", каза още той.

Управителят на Комплексния онкологичен център в Шумен д-р Сотир Караниколов поясни, че средствата които се дават за здравеопазване са недостатъчни, въпреки че бюджета на сектора е около 4 млрд. лв. Той обясни, че заради недостатъчното финансиране онкоцентъра реално работи по нормален начин първите две седмици от месеца, след което се търсят начини за продължаване на нормалното лечение и обслужване на пациентите, като най-често това става с дейност над нормата. Д-р Караниколов разказа още, че КОЦ трябва ежемесечно да плаща по около 100 000 лв. за поддръжка на новата апаратура в Центъра за лъчетерапия. „Този месец ние не сме платили тези пари, ако това се случи още един месец и се наложи някаква поддръжка на апаратурата може да изпаднем в невъзможност да работим", каза още д-р Караниколов.

На пресконференцията не присъства никой от ръководството на многопрофилната болница в Шумен, за да каже какво е нейното финансово състояние. Д-р Парашкева Вичева само заяви, че към момента заплатите се изплащат редовно, но за разлика от минали години сега все по-рядко се изплащат допълнителни възнаграждения за свършена работа.