Младежи от Силистра дискутират по темата Безопасен Интернет
Младежи от Силистра дискутират по темата Безопасен Интернет / Дарик радио - Силистра

Шейсет деца, младежи, педагози и представители на институции участваха в среща-дискусия на тема: „Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и...безопасно", организирана от община Силистра и превантивния информационен център по зависимости.

Темата е актуална поради високия процент онлайн насилие сред децата, твърди Георги Апостолов - координатор на Националния център за безопасен Интернет. Той бе гост и модератор на дискусията в Силистра. По думите му „Интернет е пълен с възможности за малки и големи, затова е важно родителите и децата да познават рисковете и шанса, който дават технологиите. Така ще ги използват по-безопасно и по-отговорно".

Проучване на центъра сред младежи на възраст между 12 и18 години показва, че 84% от тях са преживели обида, засрамване или унижение в Интернет, от тях 87% смятат, че извършителите го правят за забавление. Най-често това се случва във Фейсбук или в Скайп. Изразяването на враждебност, омраза, унижаване на другия, агресията и обидата са неразделна част от онлайн-културата на младежите, твърдят специалистите.

Центърът е създал гореща линия за сигнали за вредно и незаконно съдържание в мрежата, каквито са порнографията, в т.ч. и детската, расизма, ксенофобията. Само през 2011 година на горещата линия http://web112.net са постъпили 130 сигнала. Но специалистите отчитат висока търпимост сред децата, притеснявани от подобно съдържание. През миналата година едва 7 сигнала по този повод са получени на web112.net, а през 2010-та са били 17 на бр. Провеждат се реални и дистанционни обучения по безопасен Интернет.

Предлагат се полезни материали, с които учителите могат да въведат малките ученици безопасно в мрежата. Разработени са също методически книжки и помагала за родители, за да бъдат достъпно информирани. За консултиране и подкрепа на младите хора по темата е разкрита българска телефонна линия за онлайн безопасност (БЛОБ) Blob.bg или тел. 124 123 (15 ст./разговор).

Срещата-дискусия за онлайн безопасността е проява на община Силистра от програмата за трезвеността, тази година наситена с инициативи на БЧК, Регионалната здравна инспекция, ЦУТНТ и ПИЦ. Но тя поставя началото на бъдещи съвместни дейности по проблема за безопасното и отговорно ползване на Интернет, обясни заместник-кметът по хуманитарни дейности в общината Денка Михайлова. Онлайн безопасността ще бъде застъпена и в тазгодишната програма на община Силистра по превенция на зависимостите в обществото, като главно ще се работи чрез подхода „връстници обучават връстници".