/ пресцентър, МВР
Иззети са над 20 банкови карти, чужди документи за самоличност, десетки мобилни телефони, както и над 100 хиляди лева
Специализираната операция по пресичане на дейността на организирана престъпна група, занимавала се с киберпрестъпност, е реализирана в периода 6 - 8 юни т.г.на територията на областите Разград и Силистра. Операцията е осъществена от служители на дирекция „Киберпрестъпност“ и колегите им от съответните териториални отдели на ГДБОП, под наблюдението на РП –Разград. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Извършени са претърсвания на два домашни адреса, като са проверени общо шест.
 

пресцентър, МВРИззети са над 20 банкови карти, чужди документи за самоличност, десетки мобилни телефони, на които са установени вписани акаунти на различни лица в приложения за мобилно банкиране в турски банки, компютърни конфигурации с документирани множество финансови трансфери на големи парични суми, над 100 000 лв., както и вещи и предмети, имащи отношение към предмета на разследването.

ГДБОП участва в операция в ЕС срещу незаконната търговия с фалшиви облекла, обувки и аксесоари

В хода на проведеното в дирекция „Киберпрестъпност“-ГДБОП разследване е  установено, че групата е действала съгласно изградена стройна и йерархична организация, използвайки мрежа от финансови мулета с цел прикриване на престъпната си дейност, както и изпиране на паричните средства. Според събраните данни, чрез създаване на множество профили в социалните мрежи, участниците в схемата осъществявали първоначален контакт с жертвите /най-често чужди граждани/, които впоследствие бивали въвеждани в заблуждение за евентуална връзка със създателя на профила и провокирани да създават файлове с интимно съдържание със свое участие.
 

пресцентър, МВРСлед постигане на първата цел, престъпната група започвала да изнудва жертвите да превеждат големи финансови средства, за да не бъдат разпространени позорящите ги файлове в инернет пространството.

За срок до 24 часа са задържани две лица, техен съучастник е обявен за национално издирване. Работата по документирането на случая продължава.
 

пресцентър, МВР