Съседи закрепостиха обездвижена жена в жилището й
Съседи закрепостиха обездвижена жена в жилището й / снимка: Тина Соколова

Съседи на жена с увреждания я обричат да бъде затворник в собствения си дом във Велинград. Драмата продължава вече две години, а втора българска инстанция се оказва безсилна да направи нещо по същество. Първата - Комисията за защита от дискриминация - налага две глоби на предполагаеми виновници, втората - Административният съд в Пазарджик - ги отменя със свое решение.

В средата на март 2014 г. Надежда Соколова, майка на обездвижената жена, подава жалба до антидискриминационната комисия. Майката се оплаква от дискриминация по народност и увреждане (семейството е от Челябинск, Русия). Надежда и дъщеря й са собственици на два апартамента в луксозния СПА-комплекс „Грийн парк” в родопския курорт. Сградата има два входа, но само единият може да се ползва с инвалидна количка, на другия няма рампа и е на 2,30 м височина над терена. Достъпният вход се заключва чрез дистанционно с код. През януари същата година обаче той е сменен заради спорове дали консумативите на СПА и фитнес центровете в сутерена да се включват към общите части. Новият шифър не е даден на Соколова и така дъщеря й остава без шанс да излезе навън.

Петчленен състав на комисията налага глоби по 1000 лева на две от другите съседки, срещу които е подадена жалбата. Експертите приемат, че те носят отговорност за смяната на кода и ограничаването на достъпа за Соколови, понеже на този въпрос адвокатът им отговаря: „Да. Дори така го тълкувайте, заявиха ми: няма да дадем дистанционното”. Но тъй като няма други доказателства за вината им, а и не става ясно дали са им делегирани някакви права и задължения от етажната собственост, магистратите отменят санкциите и постановяват разноските по делото от 470 лева да плати комисията.

За част от героите в тази история справедливостта възтържествува. Но с това не се отварят вратите на златната клетка, в която е затворена дъщерята на Соколови.