Ранните зеленчуци закъсняват с поне 20 дни, смятат производители
Ранните зеленчуци закъсняват с поне 20 дни, смятат производители / снимка: БГНЕС, архив
Ранните зеленчуци закъсняват с поне 20 дни, смятат производители
78885
Ранните зеленчуци закъсняват с поне 20 дни, смятат производители
  • Ранните зеленчуци закъсняват с поне 20 дни, смятат производители

Ранните български зеленчуци тази година няма да ги има. Заради прекомерната влага и ниските пролетни температури първите домати, краставици, тиквички закъсняват с около 20 – 25 дни, съобщи пред Дарик Красимир Кумчев, производител на плодове и зеленчуци в района на село Трилистник, община „Марица“.

По думите му, заради лошото време закъснява сеитбата на всички полски зеленчуци, а дъждовете не позволяват качествено пръскане на овощните градини. Въпреки това цената им няма да поскъпне, защото те ще се продават по същото време, когато се появява и традиционната продукция, и пазарът ще бъде наводнен, смята Красимир Кумчев.

Тази година няма да има изобилие на оранжерийни зеленчуци, защото много от съоръженията ни пострадаха от снега. 65 дка от полиетиленовите ми оранжерии са унищожени от тежкия и мокър мартенски сняг. Загубите ми са 5 млн. лв от оранжериите и 2 млн. лв от засадените ранни краставици, разказа Йордан Балабанов от Първомай. Продукцията ми е застрахована, но застраховките няма да възстановят напълно загубите, смята производителят.

Затова сме предложили на държавата по американски модел да бъде застрахован доходът на стопаните в добри години, а не продукцията им. Така ще се гарантира минимален доход, който да не позволява фермерите да фалират, обясни Красимир Кумчев.

Сериозни проблеми изпитват и зърнопроизводителите. Тази година са засадени 2 милиона декара по-малко площи заради обилните дъждове през есента. Заради прекомерната влага има и много пропаднали площи с пшеница и рапица, като най-сериозно е положението в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково, съобщи председателят на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите Светослав Русанов.

Въпреки това хляб ще има, защото зърненият баланс на страната е осигурен, смята Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.