Язовирите в Пазарджишко – под денонощен контрол
Язовирите в Пазарджишко – под денонощен контрол / Дарик архив
Язовирите в Пазарджишко – под денонощен контрол
84201
Язовирите в Пазарджишко – под денонощен контрол
  • Язовирите в Пазарджишко – под денонощен контрол

84 язовира в Пазарджишко са под денонощно наблюдение в очакване на голямото снеготопене и прииждането на води от планинските върхове. Местните организации, ангажирани с безопасността на гражданите, са на крак, макар да се смята, че тази пролет няма опасност от наводнение.

В края на януари областният управител Трендафил Величков разпореди водните съоръжения и реките да са под постоянно наблюдение. Поне засега изглежда, че маркираните от него четири основни превантивни мерки са изпълнени, макар да не са оповестени официално обобщени данни.

За момента няма нищо притеснително нито по язовирите, нито по реките, увери началникът на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението комисар Иван Панайотов. Четири от водоемите при проверка преди 2 години бяха обявени за потенциално опасни. Всички са общинска собственост или се ползват от концесионери. Сега единият е празен, а на другите два са направени ремонти на откритите тогава повредени съоръжения. Няма данни някъде да има опасни и застрашаващи безопасността аварии.

В момента всичко е нормално и няма никаква опасност от преливане на язовири или наводнения, каза шефката на „Напоителни системи – клон Тополница” инж. Илияна Пашова. Снеговете по планинските върхове почти се стопиха. По време на снеготопенето работещите в предприятието са били подготвени за спешни реакции. Не се е наложило да ги прилагат. Заради сухото време през есента и зимата почвите са поели голямо количество от водите и те не са оказали осезателно влияние върху водоемите.

„Напоителни системи – клон Тополница” стопанисва три язовира. Двата по-малки – „Виноградец” край едноименното село в Септемврийска община, и „Малка Мътница” при Велинград, са пълни съответно до 40 и 60 на сто от обемите си. По-големият – „Тополница” е със зададен от Министерството на земеделието контролен обем от 80 млн. кубика, но до момента не е достигнал дори това количество.

През 2005 година именно преливане от „Тополница” доведе до масовите наводнения в села в Пазарджишка област. Инж. Пашова обяснява, че тогава за много кратко време са се изсипали огромни количества дъждове. Водоемат е с голям водосбор, към него се стичат и води от преливниците на други язовири. Работници се опитали да освободят част от потока през основния изпускател, но той се оказал с по-малък дебит от прииждащите в чашата потоци. Бедствието е било неизбежно, смята инж. Пашова. Тя признава, че и сега при поройни валежи не е изключено историята да се повтори - срещу природата няма начин да се борим.