Под 10% от незрящите в България намират работа, в Италия – 80%
Под 10% от незрящите в България намират работа, в Италия – 80% / Снимка: Даниела Ковачева
По-малко от 10% от незрящите в България се реализират професионално, а в Италия процентът е 8 пъти по-голям. Това стана ясно на днешния Международен семинар за кариерното равитие на хора със зрителни увреждания, организиран от Фондация „Рехабилитация на слепи” и Националния център за слепи в Пловдив.

В Италия спуснатите квоти, с които работодателите се задъжават да интегрират незрящи, се изпълняват почти на 100%, тъй като санкциите при неспазването им са много строги, обясни президентът на Италианския съюз на слепите Адориамо Корадети. По думите му 80% от слепите в Италия намират работа.

Според изпълнителния директор на Фондация «Рехабилитация на слепи» в Пловдив Александрина Костова, в България професионално реализираните хора със зрителни увреждания са под 10%, защото квотите не се спазват. Фирмите предпочитат да заплащат глобите, които не са толкова респектиращи като в другите страни членки на ЕС, отколкото да назначават незрящи на работа.

На семинара бе представен пилотен прокет "RESPECT",  финансиран по програма "Леонардо да Винчи" на ЕС.  Продуктите, разработени по време на проекта - Инструментариум за оценка на качеството на обучението на зрително затруднени лица, фотоалбум и CD,  ще помогнат за по-пълноценното обучение на слепите хора, обясни Александрина Костова. Тези помощни материали ще  бъдат разпространени във всички рехабилитационни центрове за незрящи в страната и в специализираните за тях библиотеки, каза още тя.

На семинара по повод Международния ден на слепите хора  присъстваха  професионални инструктори от дневните рехабилитационни центрове в страната, както и представители и партньори от Италия и Холандия.