/ Природнонаучен музей Пловдив
В Регионалния природонаучен музей в Пловдив официално бе открит най-новият модул в постоянната му експозиция - залата „Морски аквариум". Соленоводният аквариум с обща вместимост 30 тона е първият и единствен по размери и видово разнообразие 3D такъв аквариум в България. Това обяви директорът на музея Огнян Тодоров.

Той разказа, че идеята за новата зала е дошла след закупуването на черноперата рифова акула Лари, която живее в музея вече 4 години.

Новият аквариум за Лари е с обем 12 000 л. Всичко е облепено с фолио, което дава перспектива, за да създадем усещане у хората, че са под вода, обясни Тодоров.

Обитателите в новите аквариуми са атрактивни разноцветни тропически риби, отровни риби, корали и други. Благодарение на високата посещаемост музеят ще може да прави нови доставки почти всеки месец. Заложено е на по-атрактивни и необичайни видове като рибата-камък, риба-скорпион, риба-жаба, както и рибките от детското филмче „Немо“.

Водата за аквариума първо минава през обратна осмоза, която я пречиства, добавят се специални соли, бактерии и се затопля, обясни директорът за процедурата по смяната й в аквариума. По думите му това е труден и скъп процес и за това подобни аквариуми по света се намират на брега на океана.

През трите години на мандата полагаме усилия за обновяването на експозициите във всички музеи, а Природонаучният е най-динамично развиващият се в Пловдив. Това каза зам.-кметът по култура на община Пловдив Пламен Панов. По думите му стойността на инвестицията в новото съоръжение е в размер на 140 000 лева.
 
БТА