Мозаечно пано с 3D възстановка на античната синагога на Филипопол показват в Археологическия музей
Мозаечно пано с 3D възстановка на античната синагога на Филипопол показват в Археологическия музей / Регионален археологически музей Пловдив
Мозаечно пано с 3D възстановка на античната синагога на Филипопол показват в Археологическия музей
85638
Мозаечно пано с 3D възстановка на античната синагога на Филипопол показват в Археологическия музей
  • Мозаечно пано с 3D възстановка на античната синагога на Филипопол показват в Археологическия музей

Мозаечно пано с триизмерна възстановка на една от най-древните антични синагоги на Филипопол могат да видят пловдивчани и гостите на града в Археологическия музей в Пловдив. Уникалната мозайка се експонира за първи път, разказа в ефира на Дарик директорът на музея Костадин Кисьов. Находката датира от 3-4 век след Христа и е открита при спасителни разкопки в района на днешната църква „Света Петка“ през 70-те години на миналия век.

„Това е най-ранният археологически паметник на антична синагога в българските земи, а за Пловдив е единственият. Мозаечните камъчета на паното, което е с размери 4 на 3 метра, са в различни цветове- зелени, жълти, червени, оранжеви. Добре запазени са и старогръцките надписи по находката, а за да добият посетителите представа как точно е изглеждала античната синагога, решихме да изложим паното в триизмерен вариант“, каза още Кисьов.

Символичното начало на археологическия сезон в Пловдив започва през месец май, съобщи още той. Експерти вече са приели намерената археология на бул. „Васил Априлов“. В момента се правят разкопки и в Стария град.

Единият от големите обекти в Пловдив, чието проучване ще започне през май или юни тази година, е Голямата Базилика.

„Там очакваме да открием средновековна църква, както и съществуащата под нея монументална сграда, за която предполагаме, че може да е древен тракийски храм. За да започнат разкопките обаче, ще трябва първо да се направи организация на движението на транспорта в района на базиликата“, коментира Кисьов.

През 2016-та година стартират и археологическите дейности на Небет тепе, допълни още той.

Цялото интервю с директора на Археологическия музей чуйте в звуковия файл.