летовище Свети Константин
летовище Свети Константин / Дарик архив

Промяната в статута на летовището Свети Константин край Пещера, което в началото на май бе обявено за село, била направена с фалшифициран списък на живеещите там. Това твърди председателят на Общинския съвет в града Петър Хамамджиев. Той в прав текст обвинява кмета Николай Зайчев, че е изопачил важна информация и е подвел хората. Председателят твърди, че е подал сигнали по този повод в прокуратурата, сезирал е Главния прокурор и Министерския съвет.

Хамамджиев припомня условията за създаване на нови селища. Едното е да има постоянно живеещи на мястото и изградена социална инфраструктура – сгради и съоръжения публична собственост за обществено ползване. Освен това трябва да има утвърден регулационен план и Подробен устройствен план.

Според председателя, допълнително изисканият от Министерския съвет по време на процедурата списък с имена на живеещи в летовището е фалшив. В него имало 43 имена, но само 8 от посочените хора пребивавали постоянно на мястото, а подписите срещу тях също не били техни.

Публикацията му по този повод в социалните мрежи предизвика бурна реакция сред пещерци. Някои откриват името си, но казват, че не са се подписвали. Други виждат свои познати, за които знаят, че не са постоянно живеещи в летовището. Има посочена дори жена, починала преди няколко месеца.

От общината в града разпространиха трудно за разбиране съобщение, в което се припомня предисторията. Идеята Свети Константин да стане самостоятелно селище и да бъде не държавна, а общинска собственост се обсъжда вече 3-4 мандата, но все още няма единодушие каква да бъде формата. Мнозина считат, че не бива да е обикновено село, а да запази статута си на курорт.

Факт е, че процедурата е минала през контрола на ред институции – Областната управа, Министерския съвет, Президентството, откъдето преди дни бе издаден указ.

В позицията на общината се сочи, че ако селището е курорт рано или късно собствениците на имоти там ще плащат много по-високи данъци за имотите си, които не са им основни, докато като село налозите ще се определят от Общинския съвет. Промяната би подобрила и административното обслужване, тъй като част от услугите сега се предоставят от държавни ведомства и това създава затруднения.

Сега общината е в абсурдната ситуация да обслужва за своя сметка територията на летовището, която не е нейна, а на държавата. Промяната на статута дава възможност да се правят инвестиции както със собствени, така и с европейски средства. Тя няма да се отрази негативно на развитието на селището, уверяват от местната администрация.

В съобщението не се споменава нищо за списъка с живеещи в летовището.