Марица има 8 рискови зони за наводнение
Марица има 8 рискови зони за наводнение / снимка:DarikNews.bg, архив

Осем са рисковите за наводнение райони в басейна на река Марица в Пловдивска област, Това съобщи за Дарик радио  директорът на Басейнова дирекция Източно-беломорски район инж. Никола Кърнолски. Зоните обхващат 114 км в Пловдив и региона, заедно с притоците Първенецка, Чепеларска, Стряма и Омуровска. Освен това Марица крие опасности край Пазарджик и Димитровград.  Към опасните зони в Пловдивско  е и горното поречие на  Тунджа при Калофер.

Критичните зони са включени в Плана за управление на риска от наводнения в Източно-беломорски район за реките Марица, Тунджа, Арда и Бяла, който е започнал през 20013-та с предварителна оценка на риска от наводнения. След определянето на опасните зони, предстои създаването  на специфични карти. Последният етап е изготвянето на програма от превантивни мерки, която трябва да е готова до края на 2015-та година. Дейностите се изпълняват по  Закона за водите и са част от европейската директива за превенция.

Опасността от наводнения се дължи на климатичните промени, които са трудни за прогнозиране, когато имат  локален характер, уточни инж. Кърнолски.  По думите му, липсват достатъчно подготвени специализирани фирми, които да извършват почистване на речните корита, без да се стига до грубо изземване на инертни материали.

Работна група от общинското предприятие „Градини и паркове“ премахва растителността по река Марица от май до октомври, съобщи за Дарик радио главният еколог на Пловдив Стефан Шилев. Той уточни, че вече е почистен почти целия южен бряг и остава половината от северния. Планиран е и повторен оглед на почистените райони. Общината е отговорна за почистването на коритото в границите на града и от „Градини и паркове“  са ангажирани с тази дейност, за да не се налага да се възложи на фирма, която да извърши чистене, както преди години, каза Шилев. От отдел „Екология“ правят месечен обход, за проверка на проводимостта на речните тела. Проблемът с изнасянето на инертни материали с каруци от реката в район „Източен“ и изхвърлянето на боклуци е решен с поставянето на бетонни кубове за ограничен достъп, каза още екологът на Пловдив.

От Областната администрация са отговорни за почистването на речните корита извън регулацията на общините. На територията на отделните населени места проводимостта на реките се следи от кметовете.

Коритата на големите притоци на Марица са почистени, а бреговете им са укрепени, показа репортерска проверка на Дарик радио сред кметовете на Асеновград, Първомай, Съединение, Садово, Kалояново и Кричим.