Комисията „Кушлев” подхваща и иманярите
Комисията „Кушлев” подхваща и иманярите / снимка: novinar.net /

Износът на антики от България става по каналите на наркотрафика. Това съобщи Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура при представянето в  Пловдив на новите промени в НК  за борба с иманярството. Той подчерта, че търсачите на антики работят в добре организирани групи и е мит, че у нас тази дейност се практикува индивидуално.

 

Вече е приета на първо четене предложената от прокуратурата поправка, според която иманярите ще подлежат на конфискация на имущество. Сега хората, натрупали богатство и изградили хотели с пари от иманярство и контрабанда, не влизат в обсега на действие на Комисията „Кушлев”. До момента тя е сезирана само при наличие на  доказателства за вещното укривателство, обясни прокурор Соларов.

 

Според последните влезли в сила промени, наказанието за иманярите, които копаят в група, се увеличава до 10 години лишаване от свобода. Те вече няма да се разминават само с административни наказания - глоби и предписания, а ще носят задължително наказателна отговорност, като таванът е 6 години затвор.

 

Новите промени в закона категорично квалифицират укриването и съхранението на ценните предмети като престъпно и наказуемо деяние, коментира Соларов.  Той посочи, че до момента    най-трудно се е доказвала вина за вещното укривателство, тъй като са минавали години при разследването откъде са дошли антиките.

 

Главна дирекция криминална полиция не разполага със  статистика за процента на разкрити и наказани иманяри, призна  Володя Велков от сектор”Културно-исторически ценности”. Той допълни, че 40% от обработваните земи в България са върху регистрирани паметници на културата.