И ВАС отказа връщане на двореца Кричим на Симеон
И ВАС отказа връщане на двореца Кричим на Симеон / Снимка: Даниела Ковачева

Дворецът "Кричим"  няма да бъде върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му  Мария-Луиза Хробок по административен ред. Отказът на пловдивския областен управител Тодор Петков да възстанови собствеността е законосъобразен, е постановил Върховният административен съд. Решението е от 10 ноември и не подлежи на обжалване. От мотивите става ясно, че претендираният имот не е идентифициран.

Това е първият случай на отказ да бъде върнат по административен ред имот на бившия монарх. Това принуди Сакскобургготски и сестра му да заведат граждански иск в Пловдивския окръжен съд за доказване на собствеността в Кричим.

Тодор Петков обжалва във Върховния административен решението на Административен съд в Пловдив от 29-ти април 2008-ма, с което бе отменена издадената от него забрана за връщане на тези имоти, заради липса на достатъчно основание за издаване на административен акт. /Чуйте прикачения звуков файл/

Дори и според Търновската конституция дворецът не би следвало да бъде върнат на фамилията Сакскобургготски, убеден е Тодор Петков. Нотариалните актове за държавната собственост на “Кричим” са за 1400 кв.м., наследниците на царя искат възстановяване на близо 2400 кв. м, а според тройната съдебна експертиза в момента застроената площ там е 3600 кв.м. , припомни областният управител. Той отново подчерта, че връщане на държавния имот е невъзможно и поради факта, че не е ясно дали претендираните от царската фамилия земи са същите, за които държавата има нотариални актове, тъй като експертизите не доказват идентичност на държавната собственост с тази, която е предмет на иска на Симеон Сакскобургготски и сестра му.

“Кричим” е единственият държавен имот в областта, за който с държавни пари е платено геодезическо заснемане и това е станало в мандата на НДСВ, припомни още Петков.