Българите - в златната среда по отпуск и официални празници
Българите - в златната среда по отпуск и официални празници / Sofia Photo Agency, архив

Предстоящите коледни и новогодишни празници са добър повод да се зададе въпросът работят ли българите по-малко и почиват ли повече в сравнение с другите страни?

Дните за разпускане обаче трудно могат да се премерят на килограм. Няма и пряка връзка между техния брой и това дали една страна е богата и развита или не e, обобщава в. „Преса”. Всичко е въпрос на стандарти и исторически особености. Заради спецификата на труда им на много хора се налага да работят извънредно в празнични и почивни дни.

Всяка година се появяват различни класации по темата коя нация мързелува повече и коя се труди здраво с по-малко почивни дни и официални празници. Поредното такова изследване се появи на сайта hotels.com. В подредбата са включени 30 държави, като първенец е Русия с 40 дни за разпускане: 28 дни платен годишен отпуск плюс 12 официални празника. На едно от последните места е Мексико с едва 13 неработни дни (7 дни отпуск и 6 официални празника).

Според класацията най-много са официалните празници в Аржентина - 19, и Колумбия - 18, Япония и Хонконг - по 16, Тайланд - 15. В Европа от включените в изследването страни с най-много празници са Италия и Испания - с по 12.

Най-зле откъм платен отпуск са САЩ, тъй като страната е единствената развита икономика в света, където той не е гарантиран със закон. Работодателят и служителите се договорят по темата и средно американците ползват по десетина дни такъв отпуск, но без задължението той да е платен. Само пет са дните на платен годишен отпуск в Китай, десет са в Япония, а седем - в Хонконг.

България липсва в споменатата класация, но ако беше попаднала в полезрението на анализаторите, щеше да се окаже някъде в златната среда - с 20 дни платен годишен отпуск и 13 официални празника.

Подобни класации не са докрай коректни защото не отчитат, че в редица държави съществува познатата и у нас практика на отработването. Другаде празниците се приспадат от платения годишен отпуск. Наред с това не навсякъде официалните празници са платени, както стана ясно, например в САЩ.

През 2013 г. видя бял свят и друго проучване - на Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон. То е за платените празници и почивни дни в 21 от най-развитите държави: 15 страни членки на ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония, Нова Зеландия и Норвегия. На опашката са САЩ - с нула платени празници и почивки, както и Япония, тъй като в Страната на изгряващото слънце също няма платени празници. Рекордьор по почиване е Австрия с общо 38 дни (25 отпуск и 13 официални празника).

От всички видове класации е ясно едно - в Европа и в Южна Америка се почива най-дълго, а най-малко в САЩ, Япония и Китай. Според конвенция на Международната организация на труда и евродиректива платеният годишен отпуск трябва да е най-малко 20 дни. Тук рекордьор е Великобритания с 28 дни.

Догодина ще почиваме 113 дни (официални празници, съботи и недели), или с два дни по-малко, отколкото през 2014 г. Ваканцията започва още в първите дни на 2015-а.

Представителите на останалите религиозни общности, регистрирани у нас, може да ползват допълнителни почивки според своя календар. През 2015 г. мюсюлманското вероизповедание ще отбележи Рамазан Байрам на 16, 17 и 18 юли и Курбан Байрам - на 23, 24 и 25 септември. Католиците в България ще празнуват втория ден на Великден на 6 април. На 29 юни почитат Св. Апостоли Петър и Павел, деня на Вси Светии 1 ноември и 8 декември - когато св. Анна зачева Дева Мария.

За религиозната общност на евреите празниците са на 4 април - Песах, 14 септември - Рош Ашана, 23 септември - Йом Кипур, и Сукот - на 28 септември. Арменската апостолическа православна църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, Възнесение Господне - на 14 май, и Задушница - на Кръстовден, 14 септември.