Арттерапията трансформира силните емоции в талант
Арттерапията трансформира силните емоции в талант / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив

Силните емоциите могат да се овладеят, като се трансформират в изкуство. Творческите занимания са един от начините за изразяването им. Сред пациентите на Центъра за психично здраве в Пловдив има професионални художници и писатели с международни отличия. Други предстои да открият своя талант с помощта на подходяща терапия.

„Не е лесно да се работи с пациентите, но когато виждам, че имат желание да творят, се зареждам изключително много“, каза за Дарик радио  артерапевта Светлана Желязкова. Тя работи всекидневно с психично болни и отключва заложбите им. Групите са 10-12 души, провеждат се и индивидуални терапевтични сесии.

Изкуството е най-добрата форма човек да изрази емоцията си, защото когато заключваме своите емоции си и преглъщаме негативните неща, всичко се трупа и в един момент ядът избухва като соматика или психичен проблем, заяви художникът и сценограф Светлана Желязкова.

Тя се насочва към психологията за да разгадае връзката между емоции и творчество. Близо 5 години провежда терапия с чрез музика, танци, рисуване и литература. Апелира за повече внимание на духовния свят, тъй като материалният  не винаги ни носи това, което ни се иска. По думите й, когато човек се среща с изкуството и попива от него, душата му се храни.

По повод Световния ден на психичното здраве пациентите на специлизираното здравно заведение откриха изложба с дестеки картини от масло и акварел в Дома на пловдивските художници.