Зеленогорски: Повече полицаи и по-малко администратори в МВР
Зеленогорски: Повече полицаи и по-малко администратори в МВР / dariknews.bg

Повече правомощия на общините, по-малка зависимост от държавата. Това е философията на политиката за силно местно самоуправление, която предлага "Движение България на гражданите". Тя беше представена на пресконференция, дадена от членовете на Националния съвет Найден Зеленогорски и Прошко Прошков и засягаща местното самоуправление. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

За нейното постигане на силно местно самоуправление, движението ще настоява за промени в Конституцията, повече възможности за местни рефрендуми и ефективни механизми за съфинасиране на европейски проекти.

„Необходими са и мерки за финансовата децентрализация на общините", каза Зеленогорски и цитира данни, според които в последните седмици, кабинетът Борисов е раздал по субективни критерии субсидии на общини, чийто кметове в 90% от случаите са от ГЕРБ.

"Трябва да свалим наколенките от коленете на кметовете и да спрем срамните им опашки пред финансовото министерство", посочи и Прошко Прошков. За да стане това, е необходимо да има стимули за общнините да се развиват икономически слабите и бедните да получават субсидия от държавата, както и досега, но тези, които привличат инвеститори, да получават допълнителна.

Предложението на "Движение България на гражданите" е при преизпълнение на приходната част от данъка върху дохода на физическите лица, между 20 % и 50 % да се връща обратно в общината.

"Искаме повече полицаи и по-малко администратори в МВР, за да се покрият и малките населени места", посочи още Зеленогорски.

Движението ще настоява също така за връщането на изборите за районни кметове в София, Варна и Пловдив. По думите на Прошков, в момента има огромен дисбаланс между малките населени места и райони като столичния "Люлин", където независимо, че живеят 200 хил. души, кметът им се назначава.

Двамата членове на Националния съвет са категорични, че трябва да се намалят и дисбалансите между Северна и Южна България. Според Прошков, именно в тази сфера правителството се е провалило в договарянето на финансовата рамка 2014-2020.

На въпрос, какъв е профилът на хората, които ще влязат в листите на движението за изборите Прошков отговори, че хората трябва да са с доказан опит, доказана почтеност и доказана нормалност и добави „при нас няма да има купени позиции, няма да има бандити, които оставят една торба пари и слагат братовчед си в листите, няма да има калинки".

Зеленогорски допълни, че за "Движение България на гражданите" е изключително важно да се върне диалогът в обществото. "Въпреки че сме дясна партия, имаме изключително добра социална програма. Нека левицата да не си мисли, че социаланата ангажираност е изключителна за тях. Не е популизъм да се говори за социалната политика - това е грижа. Първо трябва да се грижим за хората, а после за инфраструктурата", добави Зеленогорски.

По думите му, големият провал на ГЕРБ е именно заради дисбаланса в полза на инфрастурктурата за сметка на доходите, образованието, здравеопазването и стимулите за развитие на бизнеса.