/ БГНЕС
В Плевен започват проявите, посветени на 145 години от Освобождението на града, съобщиха от Регионален военноисторически музей (РВИМ), който заедно с Общината е организатор на събитията.

С панихида ще бъде почетена паметта на загиналите воини по време на Третия щурм за Плевен (11 септември 1877 г.). Тя ще се състои на 9 септември от 11:00 часа пред Костницата в Скобелев парк-музей.

В същия ден ще бъде открита изложба живопис "145 г. Плевенска епопея 1877 г.". В нея са включени 15 картини от художествената колекция на РВИМ като в хронологичен ред са представени моменти от петмесечните боеве за града като вниманието е насочено към Третия щурм, каза д-р Галин Димитров от музея.

В изложбата са представени творби на Христо Бояджиев: два портрета - на полковник Розенбом и на майор Попеску, и картината "Посрещане на руските войски в Плевен на 10 декември 1877 г.".

Сашо Рачев, творец на исторически платна и добър пейзажист, участва с картините "Александър Втори приема пленения Осман паша на 11 декември 1877 г." и "Заседание на военния съвет на 12 декември 1877 г. в село Пордим". "Сред впечатляващите творби е "Четвърта атака на Плевен няма да има. Строежът на Тотлебеновия вал" на художника Иван Иванов.

Авторът е представен и с "Третата атака на Зелените възвишения", добави д-р Димитров. Сред акцентите в изложбата са портретите на ген. Михаил Скобелев и на ген. Едуард Тотлебен. 

Отново на 9 септември ще бъде открита още една изложба. Тя ще е постерна и е свързана с медицинското обслужване по време на Руско-турската война 1877-1878 г. Експозицията включва 12 постера с 91 снимки, голяма част от фонда на музея.

Тя ще бъде представена на оградата на парка при Къща-музей "Цар Освободител Александър Втори".
БТА