Успешно работи IV-ят в Европа Хайфу-център в Плевен
Успешно работи IV-ят в Европа Хайфу-център в Плевен / dariknews.bg

"От старта ни през декември 2012 до сега имаме около 20 процедури, от които седем пациенти с рак на панкреаса, шест жени с миома на матката", съобщи на среща с журналисти в Плевен проф. д-р Горчев.

„След като излезе информацията за Хайфу системата, при нас се получи едно объркване на здравната система в България по отношение на онкологичната помощ", каза проф. Горчев и допълни: "Аз съм онколог, отдавна съм в системата и видях за какво става въпрос".

Успешно работи IVят в Европа Хайфуцентър в Плевен
netinfo

Той сподели, че електронните пощи на колегите от екипа са били буквално отрупани с имейли от много болни хора, които търсят контакт с тази апаратура като шанс за тяхното излекуване. "Това е едно мерило, че ние нямаме добра онкологична помощ - тя не работи", каза проф. Горчев и добави, че за това говори и големият интерес към Хайфу технологията и то от пациенти, които не са с клинично установено състояние. От друга страна точно това, че се обаждат и пациенти дори и без диагнози би усложнило процеса на лечение, понеже „това все пак не е наша работа и отнема допълнително време", каза проф. Горчев.

Той обясни, че при шестте жени с миома на матката, които са дошли в клиниката през декември, туморът е намалял наполовина. Според проф. Горчев на шестия месец туморът би трябвало да изчезне напълно, което показва опитът в другите три Хайфу центъра в Италия, Испания и Великобритания.

„Ние реално нямаме още шест месеца практика, откакто прилагаме технологията, за да кажем как е при нас, но това, което се вижда до момента потвърждава опита на колегите от другите центрове".

Проф. Горчев посочи пример с една от пациентките, при която туморът е бил с големина осем сантиметра и в края на първия месец е намалялнаполовина. Той обясни, че Хайфу центъра в Барселона например лекува само миомна болест, докато идеята на екипа в Плевен е тук да се лекуват всички видове ракови образувания, които технологията позволява.

„Според мен, миомната болест е най - лесната за третиране, докато ракът на панкреаса и туморът на черния дроб са вече една много сериозна работа и една такава манипулация трае понякога шест, дори и осем часа".

Проф. Горчев представи екипа, който работи с Хайфу апаратурата и разказа накратко, как е подбрал колегите. „Тук трябваше да дойдат хора, много интелигентни, с добра езикова подготовка, мотивирани, контактни и най - вече с много добри познания".

Д-р Тихомир Андреев - специалист по образна диагностика представи „HIFU" в два аспекта - като технология и като апаратура, с която разполага Хайфу центъра в Плевен.

"Една от отличителните черти на технологията е, че тя не е инвазивна т.е. няма хирургична интервенция-разрез на кожата на тялото, което е щадящо за самия пациент", припомни д-р Андреев.

Методът не е йонизиращ и не е токсичен, поради което може да се използва и повече пъти, до постигане на желания резултат. Д-р Андреев каза, че във връзка с Хайфу процедурата, до момента няма никакви усложнения у пациентите, които вече са минали през центъра.

По отношение на Хайфу апаратурата той обясни, че тя притежава терапевтичен трансдюсер/преобразувател/, който е източник на ултразвук с висока мощност , която може да достигне до 400 вата във фокусната точка на аблация/стопяване/.

Успешно работи IVят в Европа Хайфуцентър в Плевен
netinfo

Много важно предимство тук е високата прецизност на технологията, която позволява фокусната точка да бъде с размер едва 3 мм. Това позволява да се атакува само туморната формация и околните здрави тъкани да бъдат съхранени.

Друг компонент на Хайфу апаратурата е диагностичният трансдюсер, чрез който в реално време - по време на самата процедура се проследява ефекта от лечението.

Хайфу апаратурата е снабдена и със специален софтуер "CT-Fusion", който позволява наслагване на ехографските образи в реално време с аксиалните образи от компютърната томография. Д-р Андреев посочи, че това е от огромно значение, тъй като позволява локализиране и проследяване на терапевтичния ефект спрямо тумора.

Успешно работи IVят в Европа Хайфуцентър в Плевен
netinfo

При цени за процедура с Хайфу технологията във Великобритания 12000 паунда и 12000 евро в Милано, в болница „Св. Марина" в Плевен цената е между 3000 и 5200 лева като часовете за консултации са запълнени до месецмай 2013.

Проф. Горчев изрази надежда, че до две години, Хайфу технологията ще може да се ползва и чрез Здравната каса. „Ние все пак трябва да покажем резултати, за да може държавата да се намеси", обясни той.

С Хайфу апаратурата могат да се премахват тумори на панкреаса, черен дроб, на бъбрек, миома на матката, саркоми, на костите. Методът не може да се прилага при рак на мозъка, като и на белите дробове.

За да стане ясно в какво се състои самата процедура, беше направена и демонстрация със силиконова капсула.

Успешно работи IVят в Европа Хайфуцентър в Плевен
netinfo

Само с един "изстрел" на високоинтензивната фокусирана ултразвукова енергия, част от капсулата бе разрушена, без да се нарушава околната среда.