centar
centar / dariknews.bg
Екипи от всички Кризисни центрове в страната се събраха в Плевен за семинар на тема "Управление на Кризисен център за жени и деца, преживели насилие“.
Националната среща се провежда на 20 и 21 април по проект "Съвместни усилия в прилагане комплексен подход в борба с домашното насилие".
Проектът се изпълнява от Фондация "Асоциация Анимус“ с партньор Сдружение "Център отворена врата" - Плевен. В срещата участват екипи от Кризисни центрове от Бургас, Хасково, Димитровград, Пловдив, Алфатар, Силистра, Стара Загора, Русе, като се представят успешни практики и модели за управление на услугата "Кризисен център за жени и деца преживели насилие".

Катя Кръстанова – психолог от Фондация „Асоциация Анимус“ обясни:
"Целта на това обучение е, специалисти от Кризисните центрове в цялата страна да повишат уменията си за работа при случаи на домашно насилие при работата си с жени и деца. Това е част от проект, свързан с повишаване на капацитета в страната за работа при случаите на домашно насилие.
Колегите от Плевен са една от водещите организации в страната, които предоставят услугата "Кризисен център". всъщност това не е просто обучение, а е споделяне на добри практики и добър опит, какъвто в скучая е Кризисният център в Плевен".

Златка Мачева, която е председател на УС на Център "Отворена врата" в Плевен каза, че от Националната среща на Кризисните центрове ще излязат с документ до Министерствата на Правосъдието и на Труда и социалната политика. В документа ще бъдат посочени изисквания за промени в законовата уредба така, че наистина да се извършва възможно най-качествена услуга за хората, които имат проблеми от такъв характер. Тя изрази надежда, че ще бъдат въведени промени в Наказателния кодекс във връзка с инкриминирането домашното насилие, както и че държавата ще ратифицира Истанбулската конвенция и така ще може българското законодателство да се уеднакви с европейското.

nasilie
dariknews.bg

Катя Кръстанова уточни, че услугата "Кризисен център" е само една от възможностите за подкрепа на жертвите на домашно насилие. В този смисъл например "Асоциация Анимус" разполага и с други дейности, които подобряват мултидисциплинарната работа при домашно насилие. тя припомни семинарът, който се състоя в началото на годината отново в Плевен, в който под егидата на областния управител се събраха институции като окръжен съд - Плевен, Прокуратура, Районен съд и дирекциите за социално подпомагане от Плевенска област. 
Относно ефекта от работата на "Асоциация Анимус" и Сдружение "Център отворена врата" - Плевен, Кръстанова каза, че обратната връзка се получава чрез клкиенти, които се обаждат след време, по различен повод намират начин да изразят благдарността си. Сред тях има и пораснали деца, спасени от домашно насилие, а днес имат блестяща кариера в области като музика и изкуство.