Само един от 25 потенциално опасни язовира в Ловешко е в изправност
Само един от 25 потенциално опасни язовира в Ловешко е в изправност / netinfo

Само един от всичките 25 язовира в Ловешка област, определени като потенциално опасни, е в изправност. Това установи проверка на междуведомствена комисия, назначена от областния управител Ирина Митева, съобщиха от пресцентъра й.

При проверката на водоемите в Ловешка област са съставени 25 констативни протокола със 116 предписания и един констативен протокол по Закона за водите.

В изправно състояние е язовир НЕК (Синдикат) в Луковит. В предаварийно състояние са 4 язовира - Добродан, Малка Желязна, Прелом и Полето. На всичките трябва да се направи техническа експертиза незабавно и до отстраняване на неизправностите да се поддържат на кота мъртъв обем.

Всички останали са в неизправно-частично работоспособно състояние.
Комисията е издала предписания на собствениците и ползвателите на язовирни стени. Обектите могат да се експлоатират, но при ограничителни условия.

Комисията констатира, че състоянието на обектите се е подобрило частично след направените през пролетта на тази година предписания. Част от тях са изпълнени в необходимия обем и в дадените срокове, а друга част от предписанията са в процес на изпълнение. Характерните общи слабости за потенциално опасните язовири продължават да са липса на оператор по Закона за водите, с изключение на язовирните стени, стопанисвани от „Напоителни системи" ЕАД, и язовирната стена на язовир Тодоричене, неизвършен ремонт и контрол на техническото им състояние, обрасли участъци.

За потенциално опасните язовири има изготвени аварийни планове. Изпълнени са предписанията за тяхното актуализиране. Ежегодно се провеждат обучения на персонала и тренировки по изпълнение на аварийните планове. Липсват аварийни складове. Служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - Ловеч, оказват постоянна методическа помощ на собствениците и ползвателите на язовири в областта по отношение безопасната експлоатация и аварийното планиране.

До всички язовири е осигурен транспортен достъп предимно по земен път с високопроходима техника. Необходима е целогодишна поддръжка на обслужващите пътища от язовирната стена до републиканската и общинска пътна мрежа.
Част от проблемите са свързани с липса на финансиране както от общинските бюджети, така и от държавната субсидия за общините от държавния бюджет.

От всички 25 язовира, определени като потенциално опасни, 12 са държавна собственост. Други 12 са собственост на общините. Язовир „Черешов дол", разположен в землището на Априлци, е с неустановена собственост. За него е разработен авариен план, предоставен за изпълнение на общината в планинското градче.
Комисията е извършила проверка и за проводимост на речните корита извън населените места. Констатирано е следното:
В община Летница отводнителният канал и Крушунско дере, стопанисвани от „Напоителни системи", са обрасли и са с намалена проводимост, предписанията от пролетта на 2016 г. не са изпълнени.
В община Ловеч е отправено искане на областен управител за финансиране на корекция на коритото на река Осъм след ВЕЦ „Камен рид". Два участъка край с. Деветаки ще бъдат включени в Областната програма за намаляване на риска от бедствия и за тях също ще се търси финансиране от Министерски съвет.

През май т.г. имаше критична ситуация в землището на с. Йоглав в района на изградената защитна земно-насипна дига. Придошлите води на река Осъм отнесоха част от дигата. Беше свикан щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и бяха извършени аварийно-възстановителни дейности в коритото на реката край Йоглав с цел подобряване проводимостта на водното течение. Скъсване на защитната дига не бе допуснато благодарение навременната реакция на институциите. В момента с отпуснатите 65 хил. лв. продължават укрепителните дейности, които ще завършат до края на годината.
Финансиране ще се търси и за дигите в община Луковит, като до осигуряване на средства комисията е направила препоръки за временно укрепване, отстраняване на отложените наноси, почистване на растителността. Предписания са дадени и за отводящите дерета в общините Тетевен и Ябланица.
Комисията ще продължи да упражнява контрол по изпълнение на предписанията.

В работата на междуведомствената комисия са работили представители на областна администрация, пожарната в Ловеч, Басейнова дирекция за управление на водите - Дунавски район с център Плевен и други институции. Съдействие на комисията е оказано и от представителите на общините и „Напоителни системи" ЕАД - клон Среден Дунав, Плевен.