С два нови експоната се сдоби РИМ - Плевен
С два нови експоната се сдоби РИМ - Плевен / dariknews.bg

От Териториално звено БОП - Плевен се обадили в музея, че в района на село Борислав се намира една база/основа, постамент/ за колона и тъй като е паметник на културата, би трябвало да се вземат мерки да се прибере в музея, заедно с още една такава база, намерена наскоро в същия район.

"Това са антични постаменти за колони с размери 40/40 и 50/50 см., като едната е мраморна". Според ръководителя на отдел Археология в Регионалния исторически музей Петър Бънов, размерите на постаментите говори, че не са били предназначени за големи обществени сгради, а са били по - скоро в частна сграда. До сега в този район не са били регистрирани някакви по - значителни обекти от градски тип, обясни специалистът.

С два нови експоната се сдоби РИМ  Плевен
netinfo

Постаментите са римски, от края на II до IV век след н.е. Близостта с Вълчитрънското съкровище и Летнишкото съкровище, както и интересните материали и монети от римско време край Каменец говорят, че вероятно, условията за постоянен живот са били благодатни и то още от времето на траките - от началото на бронзовата или старожелязната епоха.

Според Петър Бънов, много е вероятно базите да са от римска вила, но не като вила за почивка, а като земеделско имение - чифлик. В тези имения например е имало постройки за хората, които обслужвали стопанството. А също и собствениците на именията са имали къщи там и според Бънов е възможно постаментите да са от такава или по - скотро от две различни къщи. Той не изключва възможността, на това място да е имало някакво друго селище, което да е под похърхността и още да не е проучвано.
Петър Бънов обясни, че освен материалната си стойност, новите придобивки в Регионалния музей носят и информация, че тук е имало някакво хубаво селище, добре развито в търговско отношение.

С два нови експоната се сдоби РИМ  Плевен
netinfo

Постаментите за колони са поставени в открития лапидариум, който е в парка на Регионалния исторически музей и всеки посетител може да отиде и да ги види, каза още ръководителят на отдел Археология в РИМ - Плевен.

С два нови експоната се сдоби РИМ  Плевен
netinfo