abv
abv / dariknews.archive
Петков: Нито един български евродепутат не е участвал в нито една от ключовите комисии – Комисията по земеделие и Комисията по безопасност на храните!
Правителствата на СДС и главно правителството на Иван Костов са една от основните причини за неспособността на  държавата да предприеме цялостни ефективни мерки за борба, ликвидиране и неразпространяване на масовите заболявания. Това заяви в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Пред медиите той посочи, че именно правителството на Костов носи отговорност за липсата на екарисажи в България.
„Правителството на Иван Костов ликвидира, продаде екарисажите в България. И 2001 година, май месец, ние нямахме нито един екарисаж. Което заложи една много грозна перспектива. Вътрешностите на животните няма къде да се изгарят и те се хвърлят по бунищата. Това е сериозна предпоставка за възникване и разпространение на масови заболявания. И вината, политическата отговорност е в Иван Костов, като министър-председател. Защото това е въпрос на държавна политика“.
Като втори ключов проблем в този контекст Петков посочи пропуска на Сергей Станишев. В рамките на неговия мандат като министър-председател България спечели по програма ФАР 18 млн. евро безвъзмездни пари за изграждане на екарисаж от последно поколение, припомни председателят на ПП АБВ.
„Сергей Станишев, като министър-председател, особено 2008-2009 година, проспа тази възможност и парите бяха върнати обратно в програма ФАР. И ние останахме без голям екарисаж, който би бил в състояние да изгаря всички животни, които заболеят и да унищожава вътрешности от кланиците. Т.е., двете правителства – лично Иван Костов, като министър-председател и лично Сергей Станишев, като министър-председател носят огромна вина за липсата на инструментариум на страната в момента и през годините да се ликвидират превантивно огнища на такива зарази. И това е много голяма беда“.
Румен Петков каза още, че от разговорите му със специалисти по темата общият извод е, че наличните в момента екарисажи в България, при нагнетяване на ситуацията, не могат да унищожат повече от 20-30 000 птици. А обективната прогноза сочи настоящото бедствие – африканската чума по свинете, може да доведе до задължението България да ликвидира между 250 000 и 300 000. Тежък удар, а възстановяването ще отнеме повече от десетилетие.
Председателят на ПП АБВ посочи също, че отговорността не подминава и сегашните власти – липсата на мерки по ограничаване популацията на дивите прасета. Петков припомни, че това беше настояване и препоръка именно от страна на ПП АБВ. Партията от години настоява и за възстановяване на Националната ветеринарномедицинска служба – действия липсват и в тази посока. Страната също няма ефективни инструменти за идентификация на животните – нещо, което е напълно неконтролирано.
Държавата трябва да предприеме всички мерки, за да гарантира ветеринарното обслужване, каза в заключение Румен Петков.
Той добави и коментар по темата, свързан с българските евродепутати: „Стигаме до най-голямото предателство към българското земеделие, което извършиха всички представители на България като политически партии и като персони в Европейския парламент. Нито един български евродепутат не е участвал в нито една от двете ключови комисии – Комисията по земеделие и Комисията по безопасност на храните. Това е ярък пример на национално предателство“, каза Румен Петков.