/ dariknews.bg
"Изминалата 2017-та година беше една добра година за Института по лозарство и винарство в Плевен. Като количество, добивите не бяха големи, но за сметка на това, качеството на гроздето беше много добро и получихме много качествени вина от различни сортове, които се отглеждат при нас“.

Това каза директорът на на Института по лозарство и винарство в Плевен – проф. д-р Иван Пачев след официалната среща по отбелязването на Празника на лозаря в сградата на Института по лозарство и винарство в Плевен. 

Според него, 2018-та година се очертава да бъде много добра, стига да не настъпят много ниски температури през останалата част от зимата. „До сега зимата беше топла и едни мразовити температури биха направили поражения върху лозите“, каза той.

„Подготвяме нови – кандидат-сортове, които ще бъдат представени в Изпълнителната агенция по сортоизпитване. Те са разпределени в четири клона, тъй като освен класическата селекция, у нас има и клонова селекция т.е. подобряване на отделните сортове. Очакваме четирите сорта, които са подадени преди 4 години, да получат сертификати и да бъдат разпространявани сред лозарите в страната“, обясни проф. Иван Пачев.

Той добави, че вече 10 бъдещи стопани са идвали в ИЛВ-Плевен на консултации с цел да си направят лозови масиви от порядъка на между 100 и 300 декара. Проф. Пачев коментира, че напоследък все повече липсва подходяща работна ръка за отглеждане на лозя. „Няма работна ръка, няма и подходящи специалисти, които да извършват операциите, които зависят от хората“, каза той.

Проф. Иван Пачев допълни, че този проблем се усеща най-силно в Северна България, докато в Южна България има повече лозя и самите хора участват по-активно в отглеждането им. 
След официалната част, традиционно бяха зарязани лозови пръчки в избата на ИЛВ - Плевен.

zarezan
dariknews.bg

zarezan
dariknews.bg

zarezan
dariknews.bg

zarezan
dariknews.bg