Пореден майсторски курс по цигулка и виола организират в НУИПанайот Пипков
Пореден майсторски курс по цигулка и виола организират в НУИПанайот Пипков / dariknews.archive

НУИ"Панайот Пипков" - Плевен и фондация „Благородна Бадева" организират Майсторски курс по цигулка на проф. д-р Деворина Гамалова - Лондон. Курсът ще се проведе в дните от 14 до 17 април 2015 г. в НУИ"П.Пипков" и ще завърши с концерт на участниците в последния ден - петък от 18:00 часа в Концертна зала „Божко Шойков в училището.

Проф. д-р Деворина Гамалова гостува за първи път в училището през 2012 г. В резултат на това, през следващите години бяха дадени за ползване 2 цигулки и две еднократни награди от по 300 лв. за подпомагане на талантливи ученици от плевенското училище по изкуствата, чрез Фондация "Благородна Бадева", която тя оглавява.

Вижте условията за участие в майсторския курс:

Майсторският курс се провежда за цигулка и виола; уроците са по 45 минути; активните участници заплащат по 10 лв. на урок (разликата в таксата за участие се поема от Фондация „Благородна Бадева"); участниците сами осигуряват корепетиторите си. При възможност училището подсигурява клавирен съпровод при такса за един учебен час - 5 лв; пътните и нощувките са за сметка на участниците; таксите се внасят в първия ден на майсторския курс. НУИ „Панайот Пипков" град Плевен осигурява стаи за репетиция.

За повече информация: e-mail: devorina@abv.bg; leny88@abv.bg, тел.: 0887 847 621 Елена Николова.

Проф. Деворина Гамалова учи изпълнителско и преподавателско майсторство в СМУ Русе, в Софийската ДМА, в Hochschule für Musik в Дрезден (цигулкова педагогика) и в RCM и GSMD в Лондон с Анелия Попова, Боян Лечев, Дора Бръчкова и Григорий Жислин. През 2002 завършва задочно второ висше в СУ София, а през 2008 г. получава степен „доктор на философските науки" (PhD) от University of West London.

Професионалната си кариера Деворина започва като концертмайстор на Симфоничен оркестър в Германия, след което се премества в Лондон, където се посвещава на изпълнителска и преподавателска дейност. Aсистира на Григорий Жислин до 2002 г. и сега преподава цигулка и виола в няколко Консерватории и Университети в Лондон (TrinityLConservatoire), Goldsmiths, LCM) и Бирмингам (BConservatoire), както и на майсторски курсове в Европа и Азия.

Гамалова концертира като солистка и камерен изпълнител и има записи (CD, в радиото и телевизията) в редица страни в Европа и Азия, както и публикации на различни езици на нейни художествени и научни трудове и статии. Нейният най-нов диск (CD) с любими пиеси за цигулка и четири нейни транскрипции за виола ("Treasured Classics") е публикуван от "Discovery Music & Vision" през 2015 г.

От 1995-1998 г. е редовен изпълнител към създадената от Йехуди Менухин организация "Live Music Now", чиято мисия е да доведе концертната зала до хората в неравностойно положение. Това става любимата й дейност, която разпространява навсякъде, където гастролира, а от 2010 г. стартира и в България.
Сред последните й отличия от конкурси и институции са „Кристална Лира" 2013 от Съюза на българските музикални и танцови дейци и през 2014 Грамота от Министерството на културата на РБ за "принос в популяризиране на българската култура по света".

Гамалова се занимава активно с изследователска, литературна, издателска и организационна дейност. Участва като партньор, помощник и артистичен ръководител в различни фестивали, конкурси и институции. Организира образователни концерти и лекции за важността и ползата на класическата музика.
Фондация „Благородна Бадева" е учредена и регистрирана през 2005 година в памет на талантливата българска цигуларка Благородна Бадева, която умира съвсем млада от диабет. Нейният живот и изкуство, отзивчивост и широта, самоотверженост и себеотдаване вдъхновяваше и подкрепяше всички, които я познаваха. В едно от писмата си, тя споделя, че „мечтаe да зарадва много хора..." Така се зароди идеята за създаване на Фондация на нейното име, която да следва този завет.
Основната цел на Фондацията е да подпомага развитието на млади български цигулари. Към днешна дата (2015 г.) това се извършва по няколко начина:
- чрез стипендии;
- чрез заемане на музикални инструменти;
- чрез предоставяне на възможности за изява под формата на конкурси, майсторски класове и малки концерти в социални домове.
Втората цел на Фондацията е да помага на млади музиканти, болни от диабет.