Подписаха договора за интегриран градски транспорт
Подписаха договора за интегриран градски транспорт / archiv.DarikNews

Кметът на Плевен проф.д-р Димитър Стойков и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 (ОПРР) Деница Николова, подписаха днес договора за изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт в град Плевен.

Министър Лиляна Павлова и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, присъстваха на церемонията, състояла се на 10 юли от 11:00 часа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"За мен, като народен представител от Плевенска област е изключително приятно да присъствам на подписването на такъв договор", каза Цецка Цачева непосредствено след полагането на подписите. "Убедена съм, че след реализирането на този проект, Община Плевен ще бъде сочена за пример в организацията и координацията на градския тролейбусен транспорт". Цецка Цачева пожела спорна работа на кмета на Плевен и на ръководителя на Управляващия орган, Деница Николова.

"Радвам се, че днес имаме възможност да подпишем този дългоочакван договор, който ще даде възможност освен да се разшири контактната мрежа, да се подготви и втората фаза от проекта, а именно закупуването на 60 нови тролеи".Това каза министър Лиляна Павлова, като поздрави екипа на кмета на Плевен, проф. д-р Димитър Стойков, но припомни, че сега идва по - трудната част - изпълнението на проекта.

Деница Николова, ръководител на Управляващия орган обясни, че интегрираният градски транспорт обобщава в себе си дейности, които са свързани с алтернативните видове транспорт. "Целта ни е да постигнем едни по - зелени градове, чрез намаляване на праховите частици и въглеродните емисии", каза Николова и поясни, че това са другите, по - глобални цели, които се преследват, чрез проектите за интегриран градски транспорт.

Общата стойност на договора надхвърля 23 млн. лева, като от тях малко над 20 млн. е безвъзмездната финансова помощ. Тя се отпуска по схемата „Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града" по ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г., която се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Срокът, в който ще се реализират дейностите, заложени в проекта, е 36 месеца, а партньор на местната управа е общинска фирма „Тролейбусен транспорт".
Предвижда се внедряване на система за управление на обществения транспорт и интелигентна система за управление на трафика, както и изграждане на ново тролейбусно депо в квартал „Дружба".
Ще бъде направен ремонт на съществуващата тролейбусна контактна мрежа.

Същественият момент в проекта е разширяване на тролейбусната мрежа с четири нови маршрута с обща дължина 6 км и 681 метра. Първият участък ще бъде от кръстовището на булевардите „Георги Кочев" и „Русе" до кръстовището на бул. „България" и ул. „Св. Климент Охридски", вторият започва двупосочно от кръстовището на улиците „Сан Стефано" и „Стоян Заимов" и завършва при обръщалото на Втора клинична база на ул. „Ген. Владимир Вазов", третият маршрут ще започва от кръстовището на бул. „Христо Ботев" и ул. „Сан Стефано" и завършва при кръстовището на бул. „Хр. Ботев" и ул. „Трети март", четвъртият участък ще тръгва еднопосочно от кръстовището на бул. „Христо Ботев" и ул. „Сан Стефано" и завършва при кръстовището на улиците „Райски кът" и „Сан Стефано".

По проекта се предвижда изграждането на шест нови спирки по тролейбусните линии в града, както и облагородяването на съществуващите стари.
Ще бъдат предприети мерки за безопасност на движението, както и внедряване на програма за устойчиво развитие.