Няма данни за опасност от грипна епидемия
Няма данни за опасност от грипна епидемия / archiv.DarikNews

През последната седмица, заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания  в Плевен е изключително ниска и е далеч под стойностите, при които се обявява епидемия, съобщи д-р Бонеслав Бонев от Регионалната здравна инспекция - Плевен.

Той посочи, че за периода  7 - 13 януари, заболяемостта е 67,57 на 10 000 население, а за да се обяви епидемия заболелите трябва да са над 300 на 10 000 население.

От здравната инспекция обявиха и че раздават антивирусни препарати на личните лекари, които от 1 ноември подават ежедневно информация за регистрираните при тях случаи на грип. От болниците са уверили инспекторите от РЗИ - Плевен, че имат достатъчно антивирусни препарати.

В здравната инспекция в момента има около 750 дози „Реленца". „Тамифлу" няма, но в централните складове на здравното министерство има достатъчно и чакат да им разпределят и докарат количествата.

Специалистите съветват при първи симптоми на грип да не се прибягва до смолечение, а , а да се посети незабавно личния лекар, който да определи диагнозата и да изпише лечението. От РЗИ припомниха, че грипът е едно от заболяванията, които в никакъв случай не трябва да се самолекуват или подценяват, защото може да доведе до тежки усложнения. По отношение на антивирусната терапия от здравната инспекция обясниха, че с каквито и препарати да се провежда, тя трябва да започне най-късно 48 часа след поява на симптомите, за да има резултат.

От 1 ноември ежедневно се следи Грипната обстановка се следи от 1 ноември с помощта на информация, подавана от личните лекари. Оперативното бюро за борба с грипа има готовност да се събере и да реагира при получени сигнали за тревожно нарастване на случаите.

При достигане на високи стойности, се взимат проби за изолиране на щама