Носител на Нобелова награда изнася лекция в Плевен за юбилея на Медицинския университет
Носител на Нобелова награда изнася лекция в Плевен за юбилея на Медицинския университет / archive.dariknews

"На практика за изминалите 40 години, Медицинският университет в Плевен израстна от факултет към СУ до Медицински университет т.е., той се развива във възходяща посока", отбеляза ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов на среща с журналисти.

Той отчете, че интересът на висшето училище вече е не само към български деца - кандидат студенти, които желаят да учат в него, но и към редица чуждестранни студенти, които определено проявяват интерес към Медицинския университет в Плевен.
"Това говори, че ние реално стоим на картата на висшето медицинско образование - в България, и в Европа, а бих казал и в света".
Проф. Томов подчерта, че университетът обръща много сериозно внимание на иновациите в обучението и науката. "Ние сме поставили пред нас като жалон развитието на високите технологии и в частност развитието на роботизираната хирургия".

Той съобщи, че в края на октомври в в Плевен ще гостува носителят на Нобелова награда за медицина проф.д-р Харалд цур Хаузен.
Професорът е получил през 2008 г. световното признание, след като открива връзката между рака на шийката на
матката и човешкия папилонов вирус. На базата на това откритие са създадени две ваксини, предпазващи
жените от онкологичното заболяване.

Проф. д-р Харалд цур Хаузен ще изнесе лекция на 28 октомври от 10:30 ч. в зала "Магнум" на Втора клинична
база като в същия ден носителят на Нобелова награда ще бъде удостоен с "Доктор хонорис кауза" - най-високото отличие на университета.

Званието "Доктор хонорис кауза" ще бъде връчено и на друг световноизвестен медик - проф. Хасуми, който ще гостува за трети път в Плевен в дните на отбелязването на годишнината. Проф. Хасуми е създател на ваксина и на
уникален метод за лечение на тежко болни от онкологични заболявания. На 24 и 25 октомври той ще участва в осмата национална среща на Международната изследователска фондация "Хасуми-България".

Проф. Славчо Томов обясни, че венецът на всички събития в програмата по отбелязването на юбилея ще бъде 31 октомври - денят, в който преди 40 години е подписан държавния документ, който легитимира старта на висшето медицинско училище в България.

Той припомни току що отминалия Международен конгрес по Роботизирана хирургия, който се проведе в София под патронажа на Медицинския университет в Плевен с президент проф. д-р Григор Горчев - почетен ректор на университета. и отбеляза, че коментарите след него са, че летвата е така високо вдигната, че задачата на следващия домакин, Румъния е станала доста тежка.
По време на честването на юбилея, в Плевен ще се състоят 12 значими прояви под мотото "Юбилеен месец на науката". В града ще дойдат медици със световни постижения от повече от 20 държави, а във форумите ще участват над 500 лекари преподаватели, студенти и клинични специалисти.