Кметът ще подкрепи подписката за запазване на Пета бригада
Кметът ще подкрепи подписката за запазване на Пета бригада / Дарик Плевен

Община Плевен подготвя писмо до министъра на отбраната, в което ще изрази несъгласие с готвената реформа, която по всяка вероятност ще закрие Пета шипченска механизирана бригада. На 22 септември кметът Найден Зеленогорски лично ще положи своя подпис в подписката в подкрепа на военния гарнизон, инициирана от местната структура на Атака.

Ние смятаме, че това преструктуриране е прибързано и то ще нанесе сериозен удар на Плевен, смята градоначалникът Зеленогорски. По думите му, би било логично тази реформа да бъде огледана още веднъж и Плевен да не попадне в тези крути мерки, тъй като историята на града е трайно свързана със силния военен плевенски гарнизон и градът ни е много добре локализиран стратегически в Северна България.

Не сме чули още крайното решение на министъра на отбраната, но сме силно притеснени от това, което се случва, подчерта кметът. Той допълни, че според неофициална информация, възможността за преструктуриране на Пета бригада е над 80%, което означава 50%-60% намаляване на ангажираните професионално кадри в бригадата. Възможно е да бъдат освободени около 1000 човека, това са много хора с големи заплати, което неминуемо ще се отрази и на икономиката в общината и областта.

Близо 3 000 плевенчани са участвали до момента в подписката, организирана от ПП "Атака" срещу закриването на Пета механизирана бригада в града, съобщиха организаторите. Инициативата стартира на 13 септември, събирането на подписи е с цел да даде допълнителни аргументи в полза на запазването на Пета бригада при вземане на решението за нейното бъдеще.

Близо 1 500 са военнослужещите в бригадата, със съкращаването им Плевен ще загуби около 2 млн. лв., които те взимат под формата на заплати и инвестират в местната икономика, смятат организаторите на подписката. Любитен факт е, че повечето подкрепили до момента инициативата за спасяването на военното поделение са жени. Подписката в Плевен продължава до 10 октомври.