Финална конференция по проект DAMSAFE проведоха в Плевен
Финална конференция по проект DAMSAFE проведоха в Плевен / archiv.DarikNews

На 26 февруари 2013 година в конферентната зала на хотел „Ростов" - Плевен се проведе финална конференция по проект „Подобряване на превенцията и съзнаването на опасността от наводнения чрез разработване на стандартизиран подход за оценка и управление на риска от малките язовири, базиран на Европейски добри практики и обмяна на опит”.

В конференцията участваха всички партньори по проекта. Поканени бяха официални гости и представители на институции, заинтересовани от резултатите на проекта като МОСВ, Национално сдружение на общините, Предприятие „Язовири и каскади", басейновите дирекции за управление на водите, областна администрация, кметовете на общини от област Плевен.

Христо Кирилов - началник сектор "Национална програма и планове" в ГДПБЗН разясни смисъла на проекта, чиято основна цел е подобряването на подходите за превенция от наводнения и за защита на населението, околната среда, и инфраструктурата, разположени в опасните населени области надолу, по течението след малките язовирни стени.

"Плевенският регион беше избран за България като пилотен по този проект, тъй като тук е характерно изобилието от малки водоеми - язовири. В течение на изпълнение на програмата бяха обследвани язовирите при село Николаево, както и каскадата над Плевен - "Тотлебенов вал", при различни варианти и сценарии. Изследвани бяха всички възможни сценарии - от преминаване на висока вълна в съответните поречия, до най-тежкия - разрушаване на язовирна стена.

Финална конференция по проект DAMSAFE проведоха в Плевен
netinfo

Резултатите, освен че са потвърдили съществуващата първоначална информация са показали, че тези язовири - и при Николаево и при Плевен не са били построени случайно преди време, функцията им е да защитават селищата от наводнение и трябва да бъдат поддържани. Установено е, че Николаевските язовири не носят заплаха за селото в случай на нормално провеждане на вода. Материалите от обследванията са предоставени на местната власт.

Финална конференция по проект DAMSAFE проведоха в Плевен
netinfo

Опитът от осъществяването на проекта на територията на Плевенски регион ще може да се използва в страната, като най-вече би послужил на МОСВ и на Дунавската "Басейнова дирекция".

Христо Кирилов обясни, че проектът е създаден така, че да се изследва влиянието на тези хидро-технически съоръжения по пътя на водата преди предстоящата голяма оценка на риска от наводнения, която се прави на базата на европейската директива за наводненията.

Като извод от осъществения проект, той посочи, че Европа изисква отговорна експлоатация, обезпечена със съответните финансови и човешки ресурси, както и по-иновативно мислене по отношение на наличностите, където чрез преустройство и с ново разбиране на управлението на водите да бъдат най - добре защитавани хората, а и по този начин съответно да бъдат използвани и самите съоръжения.

ГДПБЗН - МВР е водещ партньор по проект „Подобряване на превенцията и съзнаването на опасността от наводнения чрез разработване на стандартизиран подход за оценка и управление на риска от малките язовири, базиран на Европейски добри практики и обмяна на опит" (DAMSAFE).
Проектът беше изпълнен в периода 2011 - 2013 година в избраните пилотни водосбори на река Тученица и река Чернелка, разположени на територията на община Плевен.