До юни 2014 в МУ-Плевен въвеждат обучение в 3D формат
До юни 2014 в МУ-Плевен въвеждат обучение в 3D формат / archive.dariknews

Медицинският университет в Плевен въвежда триизмерен/3D/ формат на медицинско дипломно и следдипломно обучение, за което вече е налице необходимото оборудване и инсталация в Телекомуникационния ендоскопски център.

Това ще стане през юни 2014 г., а новината съобщи проф. д-р Григор Горчев, управител на ТЕЛЕЦ-Плевен на пресконференция с журналисти. Той поясни, че за целта ще се извърши процедура и след като тя приключи в Плевен ще започне този тип обучение.

Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов коментира значимостта на този тип обучение: „Младите хора са наясно с новите технологии, а ние трябва да им предлагаме качествено обучение. С въвеждането на триизмерното обучение, ще преминем на нова страница, каквото бе и мотото на 11-та научна конференция за студенти и млади лекари".

Оттук нататък предстои да се изгради и триизмерно студио. По този начин оборудването за триизмерно излъчване ще се прилага в дипломното и следдипломното медицинско обучение на студенти и лекари-специалисти.

„Този тип обучение в 3D образ ще е изключително успешно в дисциплини като анатомия на човека, хирургична анатомия и ендоскопска хирургия. Постепенно и други медицински дисциплини ще разработят проекти за преподаване на студентите в триизмерен образ, което ще направи обучението по медицина за български и чуждестранни студенти, специализанти и докторанти още по-атрактивно, модерно и интерактивно", каза ректорът.

За първи път на 8 ноември в хода на конференцията се проведе триизмерно излъчване на роботизирана операция, която извърши проф. д-р Горчев и екипът му в операционна зала в Клиниката по онко-гинекология на УМБАЛ, а в залите на ТЕЛЕЦ медиците, които присъстваха на обучението имаха възможност да наблюдават в продължение на три часа хирургия на живо.

„До сега подобно нещо в Източна Европа не е правено. Така се дава възможност на присъстващите да виждат всичко това, което виждам аз, като хирург на конзола по време на операция", обясни проф. д-р Горчев. И допълни, че така обучението е много по-лесно, защото се вижда от всички. „До сега, за да видят 200 лекари, какво вижда хирургът през конзолата на робота бяха необходими 2-3 часа, сега те наблюдават всичко през цялото време", допълни проф. д-р Горчев.

Проф. д-р Томов също поясни, че триизмерните изображения ще помогнат на студенти, млади лекари, както и специализанти, много по-лесно да се ориентират в анатомията на човешкото тяло.

След пресконференцията се проведе трансатлантическа връзка между ТЕЛЦ-Плевен и първото предаване на живо на робот-асистирана операция от САЩ - Florida Hospital Cancer Institute (Раков Институт към Болница Флорида), Орландо.

В Плевен модератор беше д-р Сарфраз Ахмад, който е от екипа на проф. Робърт Холуей от САЩ и е специален гост на форума.
По време на телевръзката в центъра в Плевен се излъчи операция, която извърши проф. Холуей на жена с рак на ендометриума. Д-р Сарфраз Ахмад поясни, че в болницата им работят пет оператора на конзола, каквито са проф. д-р Горчев и проф. д-р Томов, както и трима специализанти.

Д-р Сарфраз Ахмад обясни, че в Раковия институт към Болница Флорида, Орландо годишно се извършват 2000 роботизирани операции на жени. От тях 45% са на доброкачествени заболявания на женската полова система, а 55 % са интервенциите, които се прилагат при злокачествени заболявания.

"Половината от тях са рак на шийката на матката, на ендометриума, на яйчниците, и на маточните тръби", каза д-р Ахмад и поясни, че с екипа на проф. д-р Горчев се е запознал преди години на форум в Милано, Италия. Той сподели, че плевенския екип е отлично подготвен.