Честваме Петровден
Честваме Петровден / снимка: Люба Нинова

Днес църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел. Като ревностни разпространители на християнството, те претърпяват много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Според народните вярвания, Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. Петровден е и религиозен празник за Католическата църква в България. Имен ден празнуват Петър (от гръцки "камък"), Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен. На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Преди всичко това е жертвоприношение на петел, още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното. Петелът е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и от там - с омилостивяването на силите, които изгарят природата.

Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Празникът е и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. На Петровден не се работи. Денят се чества и от българските занаятчии.