Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това обяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещение в Кърджали. Той се спря и на проблема с липса на ваксини у нас.

„От няколко дни се коментира, че България е сключила договор само за две ваксини  - AstraZeneca и Sanofi . В това твърдение има две лъжи. Първата е че страната ни е сключила договори. Те се сключват от ЕК, а не от България. Втората е, че имаме договор само с двете ваксини, които споменах. Няма как това да е така и в същото време да пристигат ваксини на Pfizer и Moderna у нас” коментира проф. Ангелов. За да постигнем колективен имунитет трябва ни 60-70% ваксинирани от активните български граждани, уточни здравният министър.


Според проф. Ангелов в област Кърджали има скрита заболеваемост.

„Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост  Тоест, някои от пациентите с клинични симптоми не се изследват по различни причини. МБАЛ Кърджали има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях  94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента в който останат по-малко от 10 свободни легла. Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефектът от ваксините”, коментира Ангелов. По думите му ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.

„Ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Колегите в болниците обаче са спокойни, няма го този страх от есента, защото вече сме много по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този натиск върху здравната ни система.  За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от които половината са за пациенти с коронавирус", каза още здравният министър. 

Той обяви, че утре преди обяд ще направи събиране на всички директори на лечебни заведения в София, които са свързани с лечението на пациенти с COVID-19, с директора на РЗИ - София и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да се прецени трябва или не трябва да се променя нещо в противоепидемичните мерки.

"По отношение на ситуацията локалният подход, който приехме е най-правилен и най-справедлив за всички хора. Нека да дадем пример с Кърджали. Тук сме направили единствено и само забрана за извършването на планови операции. Идеята на тази забрана е да можем да осъществяваме ресурсна обезпеченост с анестезиолози в зоните, където се лекуват пациентите в болниците. На други места е спрян плановият прием, някъде са спрени учениците и детските градини. Някъде имаме забрана за МОЛ-ове, някъде за масови събития. Тук в област Кърджали не се налага. Разбира се, ако нещата продължат да се увеличават и видим, че има натиск върху системата, който изисква друг тип мерки, няма да имаме колебания да ги въведем", допълни още министърът.
NOVA