Статуетки на Херос, Зевс и Хера представя в изложба кърджалийския музей.
Статуетки на Херос, Зевс и Хера представя в изложба кърджалийския музей. / Павел Тенчев
39 уникални бронзови статуетки свързани с религиозните вярвания на траките, датирани към I век преди новата ера – III век от новата представя в изложба кърджалийският музей. Проявата, чието начало е 17:30 часа тази вечер, е посветена на Деня на Кърджали – 21 октомври, когато преди 105 години Кърджали влиза в границите на България. 

Статуетките в голямата си част представляват Тракийския конник известен като Херос – най-популярното божество на тракийските племена, населяващи Родопите в периода I век пр.н.е. до края на III век от новата, каза директорът на музея Даниела Коджаманова. Освен статуетки на Херос, в изложбата са включени и фигурки на древногръцките богове Зевс, Хера, Хермес, Аполон.  

Изложбата се появява с 5 години закъснение, а причината за това е, че е свързана с иманярска история, припомня Коджаманова. През 2012 година в следствие на иманярски действия жител на пограничното кирковско село Дрангово открива бронзовите статуетки на място край граничната бразда, което в последствие се оказва тракийско светилище.

Много бързо служителите на БОП, тогава служба към РД на МВР, попадат на следите му и предотвратяват разпиляването и разнасянето на тази находка, разказа археологът. И уточни, че самото тракийско светилище е разделено от граничната бразда и e разположено от двете страни на границата между България и Гърция.