Красимир Георгиев
Красимир Георгиев / netinfo
Центърът за преработка на неопасни отпадъци включва една клетка на депо и съпътстваща инфраструктура, които ще бъдат финансирани от ПУДООС и изграждането на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани зелени отпадъци, финансирани от ОП "Околна среда 2014-2020".
За проекта, с който трябва да се кандидатства пред оперативната програма срока за отстраняване на всички забележки е бил 3 юли. Община Дупница е отстранила всички с изключение на една обясни зам.кмета Красимир Георгиев, като уточни, че администрацията няма вина.
„Единственият проблем, който продължава да съществува, и който не е в компетенцията на община Дупница, е че част от довеждащата инфраструктура – водопоровод, канализация и ел. част минават през една малка част държавни имоти, които са собственост на Министерство на земеделието и храните
Дълго време е съществувал спор, кой да издаде разрешението за преминаване на съоръженията през тези земи. Според МЗХ областният управител би могъл да го направи, според Областна управа това трябва да стане с решение на Министерски съвет. Община Дупница е участвала в разговорите, но по скоро като наблюдател, тъй като би приела всяко решение“ каза Георгиев. По негова информация в края на миналата седмица се е състояла среща между началника на кабинета на МЗХ и началника на кабинета на МРРБ, проведени са разговори и с Областна управа. Георгиев обясни, че е намерено разрешение, като най-вероятно ще се мине през решение на Министерски съвет, което се очаква да бъде взето до един месец. Не се отчита като голямо забавяне в Оперативната програма, която се очаква да финансира проекта. Той се вмества в допустимия бюджет обясни Красимир Георгиев.
Проектът, с който ще се кандидатства пред ПУДООС вече напълно готов, след като от общината са го върнали за преработване, тъй като цената за депониране не е била удовлетворяваща обясни Георгиев. „Колегите, които разработваха проекта, бяха постъпили изключително професионално, бяха спазили всички законови разпоредби, но бяха разгледали част от нещата в една идеална ситуация, бяха предвидили необходимата инвестиция по закриване на първата клетка, която тепърва ще се прави и в последствие отварянето на втора клетка, да започне веднага след строежа на първата, което не е необходимо, все пак има капацитет от 10 години, а такава инвестиция би вдигнала размера на такса смет“ обясни зам.кмета. Очаква се следващата седмица проектът да бъде представен пред останалите общини от „Рила еко“.
Продължава да се работи и по проекта за рекултивация на старото сметище. Това ще се прави от МОСВ с проект пред Европейската комисия по програма „Life”.
От 1 януари сметището не се използва и няма опасност през горещите месеци то да гори увери Георгиев.