Стартираха дни на отворените врати срещу заболяемостта от туберкулоза
Стартираха дни на отворените врати срещу заболяемостта от туберкулоза / netinfo

 

Дни на отворените врати за откриване на туберкулозно болни стартира МБАЛ "Д-р Н. Василиев" гр. Кюстендил. От днес- 22 март до 26 март в отделението за белодробни болести ще се правят ежедневни изследвания от  10.30 до 16 часа. Пункт за изследване през седмицата ще работи и в ромския квартал "Изток" от 14 до 16 ч. Инициативата е във връзка със световния ден за борба с туберкулозата- 24 март. И по повод стартирала програма  за бърза откриваемост на заболяването, която продължава до 2012 г.

"През последните години се наблюдава  известно намаление на болните от туберкулоза, в сравнение с минали години.  За миналата година заболяемостта е била 39, 1 за 100 хил. души", обясни д-р Сашка Павлова, началник на отделението по белодробни болести.

За миналата година новоткритите болни са били 96 , от тях -66 с белодробна туберкулоза. 32-ма от последните пък са били бацилоотделители, обясни още д-р Павлова.

"Много опасни фактори са е неправилното лечение и прекъсването му. Те водят до мултирезистентна туберкулоза, при която бактерията става нечувствителен върху лекарствата за лечение на заболяването. Лечението става 100 пъти по- скъпо и понякога неуспешно", заяви д-р Павлова.

От 2008 година МБАЛ "Д-р Н. Василиев" гр. Кюстендил е сключила договор за участие в програмата подобряване контрола на туберкулозата, казаха от здравното заведение. По тази програма освен д-р Павлова, която е доц мениджър работят още две патронажни сестри и неправителствени организации- БЧК и Сдружение "Ларго",  които обхващат ромското население и венозните наркомани.

"Заболяването е най- старата позната инфекциозна болест в света. Тя се завръща се не само в бедните, но в икономически развитите страни. Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, а заразяването става предимно от болен човек. Затова най- важно е заразените да бъдат открити навреме. Тогава те за месец могат да бъдат обезбацилени", обясниха специалистите. За миналата година в микробиологичната лаборатория на кюстендилската болница са изследвани над 2 500 проби.