Селските кметове искат европейските пари, пишат за какво са им
Селските кметове искат европейските пари, пишат за какво са им / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил

До 10 дни всяко село от община Кюстендил трябва да обобщи по какви проекти иска да кандидатства за финансиране през следващия програмен период 2014- 2020 г. Това стана ясно по време на среща на селските кметове ,с кметът на общината Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Иван Андонов, депутатите Мая Манолова от БСП и Илиян Тодоров от "Атака", областния управител Иван Каракашки и неговите заместници. Тези проекти трябва да залегнат в Интегрирания план за развитие на община Кюстендил и да бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет до края на месеца, а МРР трябва да одобри промените до 31 октомври.
"Проблемът с финансирането на малките населени места е огромен. По 20 пъти съм посетила всяко населено място. През последните години нищо не се случваше по селата. Общините бяха най- потърпевши от политиката на ГЕРБ и Симеон Дянков. Сега, основен приоритет за правителството на Пламен Орешарски ще бъдат общините. Предвижда се увеличаване на средствата за капиталови разходи и зимно поддържане на пътищата. В бюджета ще има 500 000 млн. лв. за регионално развитие, като общините ще могат да кандидатстват за благоустрояване. В разработвания Изборен кодекс се предвижда да има избори за кмет в селата с над 100 жители, като кметовете да имат и повече финансови правомощия", коментира зам.- председателят на НС Мая Манолова.
Кметовете на селата се оплакаха, че и през 2014- 2020 г., техните населени места няма да попаднат в обхвата на програмата за развитие на селските райони. Кметът на Шишковци Климент Терзийски поиска да бъде променена дефиницията за селски район и в нея да влизат всички общини, с изключение на градовете с над 30 000 души.

 

Селските кметове искат европейските пари, пишат за какво са им
netinfo

 

 


"Община Кюстендил няма да може да кандидатства за инфраструктура, а само за културна и образователна инфраструктура. Бизнесът се лишава от финансиране по мерки 311, 312 и 313, които са за развитие на селски туризъм и разнообразяване към неземеделски дейности. По подобен начин бе обезлюден Босилеград, но от Сърбия , а България обезлюдява собствените си райони. Югозападна България ще стане по- беден район от Северозападна България. Като крайна мярка предлагам, всяко едно от населените места да получава двойния приход от събраните на територията му местни данъци и такси. В момента Кюстендил и селата са затворени за инвестиции. Притеснителното е , че 20% от програмата "Региони в растеж", за които могат да кандидатстват селата се взимат от град Кюстендил. Освен това, пряка конкуренция на селата от община Кюстендил са градове като Сандански, Поморие, Самоков и др", заяви Петър Паунов.
Кметът на Николичевци Спаска Методиева бе категорична, че нямат нужда от пари за галерии и кина, защото нямат такива, а за водопровод , канализация и асфалтиране.

Селските кметове искат европейските пари, пишат за какво са им
netinfo