Санират безплатно 53 сгради в Кюстендил, огромен интерес сред домоуправителите
Санират безплатно 53 сгради в Кюстендил, огромен интерес сред домоуправителите / Дима Кирилова,Дарик радио

53 панелни сгради в Кюстендил по първоначални данни могат да бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност. В голямата зала на общинската администрация в Кюстендил разяснения пред домоуправители за условията на програмата даде зам.- министърът на регионалното развитие Николай Нанков, а на срещата присъстваха и депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин, областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов.

Представители на общинска администрация в Кюстендил ще участват в учредителните събрания за създаване на сдружения от собствениците на жилища. Така ще бъдат внасяни допълнителни разяснения и експертите ще са в помощ за всеки конкретен случай.

Санират безплатно 53 сгради в Кюстендил, огромен интерес сред домоуправителите
netinfo

 

 

 


"Благодаря на зам.- министър Нанков, защото незабавно след одобрената вчера процедура, буквално часове след решението на Министерски съвет, първата стъпка е Кюстендил. Изключително конструктивна работа, конкретни и ясни въпроси от всички домоуправители. Нещата остават в ръцете на собствениците, на тяхната инициативност за свикване на общи събрания и за съжаление на места да бъдат убедени част от съседите, че това е в полза на всички", коментира кметът Петър Паунов.

За финансиране по програмата ще могат да участват жилищни сгради, строени по индустриален способ, т.е. панелни и ЕПК блокове. За финансиране ще могат да кандидатстват цели блокове, не отделни входове или секции от тях. На практика ще бъдат одобрени всички, покриващи изискванията и подали документи преди изчерпването на ресурса по програмата, т.е. печелят първите. Живеещите в панелни блокове ще могат да кандидатстват за саниране само след учредяване на сдружение на собствениците. То ще е юридическо лице, като за учредяването му ще е нужно свикване на общо събрание и съгласието на собствениците на поне 67% от идеалните части в блока. Сдруженията трябва да бъдат регистрирани в общините по местоположение на сградите и в регистъра БУЛСТАТ.

Мерките, които ще се финансират по програмата, включват конструктивно и енергийно обследване на блоковете и ако се налага - укрепване. Следва подготовка на проект и самите мерки за енергийна ефективност - топлоизолация на външните стени и покривите, смяна на дограмата, подмяна на системите за отопление, ВиК и вентилация (ако има такава), но само в общите части на блоковете. По програмата няма да се отпускат пари за нови асансьори, а само за повишаване на енергийната ефективност на съществуващите. Ако някои апартаменти в сградата вече са със сменена дограма, тя ще се запази, но парите за нея няма да се връщат на собствениците. По същия начин - ако вече е поставена частична топлоизолация, тя ще се вгражда в новата.

Заместник- министърът на регионалното развитие Николай Нанков не се ангажира със срокове, колко време ще отнеме процесът на саниране, зависи от това дали по места няма да се обжалват обществените поръчки. Той очаква пикът на санирането да е догодина.

Николай Нанков коментира и конкретни казуси, какво се прави, ако не могат да се издирят всички собственици на имоти? В случая не е необходимо да се издирват например в чужбина, а се изисква 100% участие на постоянно живеещите към момента в сградата. Той заяви, че от 2016 г., по програма "Региони в растеж" също със 100% финасиране в Кюстендил ще могат да участват за саниране и тухлени сгради, както и панелни под 36 жилища, проектирани преди април 1999 г.