Пътят при Гърляно отнесен при наводнението от 2009 година
Пътят при Гърляно отнесен при наводнението от 2009 година / Дарик- Кюстендил, архив
Кюстендилски окръжен съд излезе с прессъобщение във връзка с коментари на кмета на общината в централни медии по повод на търговско дело, въз основа на което, община Кюстендил е осъдена да плати близо 500 000 лева на строителен консорциум.

Кюстендилския окръжен съд намира за необходимо да уточни следното:

Търговско дело № 58/2012г. е образувано по искова молба на „Люко – К“ ООД София и „Стройпроект“ ООД Силистра като съдружници  в „Консорциум за инженерингови проекти и строителство“ срещу Община Кюстендил за заплащане на  суми, претендирани като обезщетение за допълнително извършени Строително монтажни работи - СМР, осъществени извън предмета на договора, сключен между страните на 29 декември 2009 г. на подобект „Възстановяване на общински път с.Сажденик“.

Искът е уважен от Кюстендилски окръжен съд с решение от 07 юли 2015 г. частично, като е прието, че присъдената  сума се дължи не на договорно основание, а на основание на института на неоснователното обогатяване.

С решение на Софийски Апелативен съд от 21 юли 2017 г. по т.д.№ 133/2016г. е прието, че допълнителните СМР не са били  предвидени в момента на сключване на договора, но без тях е било невъзможно приемането в експлоатация на обекта. Решението е КнОС е отменено частично по отношение на  размера на присъденото обезщетение.

С определение на Върховният касационен съд, решението на САС не е  допуснато до касационно обжалване. Коментирана е  клаузата на чл.3.2 от договора и е подчертано, че тя е неотносима при  осъществяване на работи,  които не са възложени по реда на ЗОП, каквито са процесните.

Институтът на неоснователното обогатяване е регламентиран в чл.55-59 ЗЗД и е приложим за всички гражданскоправни субекти в Република България.

В приложените по-долу файлове са решенията на всички съдебни инстанции, имащи отношение към казуса:
 
Окръжен съд- Кюстендил