Липсват частни инвеститори в строителството, браншът разчита на санирането
Липсват частни инвеститори в строителството, браншът разчита на санирането / КСБ- Кюстендил

Обществените поръчки в за строителство в Кюстендилска област за първото тримесечие са 14, на стойност за около 9 млн.лв. Сключените договори са за 5,5 млн.лв. Задълженията на държавата и общините към бизнеса продължават да нарастват, съобщиха за Дарик от кюстендилското представителство на Камарата на строителите в България.
Най-голям процент в обявените поръчки се отделя за строително монтажните работи -63%, за транспортната инфраструктура- 32%, за енергийната инфраструктура- 4% , хидротехническото строителство- 1%. В сключените договори за тримесечието, най-голям процент има в транспортното строителство- 88%, за СМР- 9% , за ВиК- 3%
Заетостта за изминалия период е с намаление от 6% спрямо предишния. Бранша очаква промените в Закона за обществените поръчки, за да могат малките и средните фирми да успяват да печелят търгове.
"Състоянието на строителния бранш си остава тежко. Разчита се основно на европейските фондове и на обществени поръчки. Частни инвеститори почти липсват. В сектора основен проблем, който затруднява дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следват финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Като проблем се очертава и липсата на квалифицирани строителни работници в област Кюстендил, защото много от тях намериха поле за изява в София, Пловдив и ЕС", коментира в интервю за Дарик председателят на КСБ- Кюстендил инж. Светослав Борисов.