Кюстендилци поднесоха венци и цветя на паметника на Тодор Ангелов-Божаната
Кюстендилци поднесоха венци и цветя на паметника на Тодор Ангелов-Божаната / Иво Кирилов,Дарик

Венци и цветя на паметника на Тодор Ангелов-Божаната бяха поднесени от членовете на  организацията на Българския антифашистки съюз. Поводът бе 69 години от смъртта на Божаната. Той е роден в Кюстендил. Обявен е за национален герой на Белгия, а от 1998 година и за почетен гражданин на Кюстендил.

Учредена бе и фондация на името на Тодор Ангелов- Божаната. Днес в клуба на БАС в Кюстендил ще се проведе и годишното събрание на фондацията.

 

Тодор Ангелов е роден през 1900 година в Кюстендил. Родителите му емигрират от Македония след Винишката афера от 1897 година. През 1923 година се жени за Александра Шарланджиева, от която има една дъщеря - известната българска писателка Свобода Бъчварова (р. 1925). От ранна възраст се свързва с комунистическите организации, като през 1923 година участва в Септемврийското въстание в Пиринска Македония. След атентата в църквата „Света Неделя" през 1925 година напуска страната със семейството си, но е задочно осъден на смърт.

След като прекарват известно време в Австрия и Франция, през 1927 година Ангелов и семейството му се установяват в Белгия. През 1930 година са екстрадирани за „смущаване на общественото спокойствие". Ангелов се премества в Люксембург, а жена му и дъщеря му се връщат в България. През 1932 година той получава разрешение да се върне в Белгия. През 1936-1938 година участва в Испанската гражданска война на страната на републиканското правителство.

След завръщането си в Белгия Тодор Ангелов участва активно в организацията Имигранска работна ръка (MOI), подразделение на Белгийската комунистическа партия. През 1942 година организира терористична група, включваща около 25 души, главно евреи имигранти от Централна Европа, която е особено активна в района на Брюксел. За едногодишното съществуване на групата около половината нейни членове са заловени и убити. Самият Ангелов е арестуван в началото на 1943 година и е затворен в крепостта в Брендонк.

Тодор Ангелов е екзекутиран в Брендонк през ноември 1943 година.